Monumentaal graf gerenoveerd

25/01/2018

Aan het einde van de Nieuwstraat ligt, tussen hoge bomen als een oase van rust, de Oude Algemene Begraafplaats. Deze begraafplaats is gesticht in 1664 en is daarmee een van de oudste monumenten van Purmerend. Er staan ruim zeshonderd grafmonumenten en samen met de algemene graven hebben meer dan achttienhonderd Purmerenders hier een laatste rustplaats gevonden. In 2002 zijn Jan Kramer en Alex Vallentgoed begonnen met het in kaart brengen van de ‘bewoners’ en het geven van rondleidingen. Tien jaar later zijn ze met een groep vrijwilligers en ondersteuning van de gemeente en toenmalige wijkkerngroep gestart met het opknappen van de monumenten.

Praalgraf
Het groen wordt bijgehouden, grafstenen gelijmd en opnieuw beschilderd en kettingen vernieuwd. Veel wordt door de vrijwilligers gedaan, maar soms moeten er specialisten aan te pas komen. Zo ook voor het familiegraf van Cornelis de Jong, een eigenzinnige boer van eenvoudige komaf. Na zijn dood wilde hij een praalgraf en blijkbaar had hij genoeg gespaard, want het graf is er gekomen en het is nu, net als de begraafplaats zelf, een gemeentemonument. De tand des tijds knaagde echter ook aan dit graf en een grondige opknapbeurt was nodig. Een gespecialiseerd bedrijf heeft het monument gedemonteerd, gerenoveerd en weer teruggeplaatst. Binnenkort worden de oude schilderingen weer aangebracht en is het weer een pronkstuk op de begraafplaats.

Informatie
Dit mooie, soms vergeten, plekje in het centrum van Purmerend (tegenover parkeergarage ’t Lammetje) is vrij toegankelijk en voor een rondleiding kunt u contact opnemen met Jan Kramer (0299 432667) of Alex Vallentgoed (0299 414450). In 2013 is de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend opgericht met als doel de begraafplaats en de monumenten te behouden voor de toekomst. Op de website www.oudebegraafplaatspurmerend.nl vindt u meer informatie over diverse activiteiten zoals rondleidingen, herstelwerkzaamheden en het adopteren van een graf.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *