Mollen in de tuin

23/02/2012

Langzaam maar zeker komen de mollen weer uit hun winterslaap en in beweging. Dit bijna blinde, ondergronds levende zoogdier met een zachte zwarte vacht heeft iets kwetsbaars en aandoenlijks. Maar de mol is een harde, ondergrondse werker die de bodem luchtig maakt, draineert en vele schadelijke insecten opruimt. De mol of mollen die zich onder de grond voortbewegen werken de overtollige aarde altijd omhoog en deze laten zich als kraters boven de grond zien. Hoe meer mollen in de tuin hoe meer molshopen de tuin ‘sieren’. De mooie aangelegde tuin lijkt dan soms wel een heuvellandschap die door de molshopen veroorzaakt zijn.

Naar aanleiding van een vraag van een bewoner heeft de kerngroep Weidevenne bij de gemeente navraag gedaan wat  hier aan te doen is. Deze bewoner had in 2011 ook al last van mollen in zijn tuin en schakelde toen een mollenvanger in. Dit blijkt niet afdoende te zijn geweest want inmiddels zijn er alweer nieuwe molshopen te zien.  Een deskundige van de afdeling groenvoorziening gaf het volgende antwoord:

“De Gemeente kan en mag niets aan mollenbestrijding doen. Er is niets toegelaten in het openbaar gebied om mollen te bestrijden. De eigenaar van de particuliere grond mag en kan daar wel mollen (laten) bestrijden. Het kan daar wel omdat dit een afgesloten gebied is of je kan het in ieder geval wel zo afzetten. Als je klemmen of gif in openbaar gebied gebruikt dan kunnen mensen en dieren hiermee in aanraking komen met alle gevolgen van dien”.

Heeft u ook een vraag aan de Kerngroep? Mail dit dan naar kerngroepweidevenne@gmail.com

Kerngroep Weidevenne

 

1 comment

  1. Jaap Purmerend schreef:

    Laat die mollen toch gewoon leven, neem een hark en verspreid (als je er last van hebt) de molshoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *