Miniview Sinterklaas ‘ zie ginds komt…de bus aan’

27/10/2020

Al een paar jaar nemen reporters van de weidevenner.nl een last-minute vlucht naar Spanje voor een exclusief gesprek met Sinterklaas. Er is vooraf altijd contact met Madrid via Skype en WhatsApp, en dit jaar zei de Sint ‘kom maar niet langs voor een miniview, want ook hier in Spanje is het mis door corona en kunnen de regels elk moment veranderen. Deze keer helaas geen gezellig uitstapje en lekker proeven van de nieuwe taai taai, marsepein en pepernoten, maar met in acht neming van alle voorschriften wist de redactie toch een gesprekje met de Sint te organiseren.

De ontvangst is weer allerhartelijkst, de Sint is in een goede bui, want de knippiet heeft net zijn baard opnieuw in de krul gezet. De speciale mantel die hij altijd draagt tijdens zijn verblijf in Nederland hangt keurig fris gestoomd in de kast en de staf is glimmend gepoetst. Klaar voor de reis naar Purmerend. Maar ja, zal dat allemaal nog wel doorgaan? Tienduizend kinderen, vaders, moeders en oma’s bij elkaar aan de kade, langs de route en op de Koemarkt, dat kan dit jaar helaas niet.

Het huis van Sinterklaas

Smeerpieten
Terwijl de theepiet een kopje thee serveert in een speciale kamer, want alle pieten zijn nog gezond en dat willen ze graag zo houden, vertelt de Sint dat er lang en verstandig is gepraat over de intocht met de mensen van Stichting Marktstad, de burgemeester en alle betrokken instanties. Geen stoomboot, maar hoe dan wel? Uiteindelijk wordt in een schuur in de Beemster een oude open bus gevonden en als goede buur en toekomstig partner mag die door Purmerend worden gebruikt. Na urenlang sleutelen, veel olie gieten en vet smeren, krijgen de smeerpieten de bus aan de gang. In het huis van Sinterklaas wordt overigens nagedacht of de smeerpieten ook niet een andere naam moeten krijgen. Je zal maar Piet heten en voor je het weet…

Domme vraag
De redactie heeft ook weer een aantal vragen van kinderen meegekregen, waaronder: ‘kan iedereen piet worden of wordt je zo geboren’?  De Sint geeft duidelijke antwoorden, maar bij de vraag van de interviewer of Sint een relatie (in de goede zin van het woord) heeft met de Kerstman, die het sinterklaasfeest steeds meer probeert te verdringen, laat hij overduidelijk merken het een uiterst domme vraag te vinden.

Geweldig karwei
Het afscheid is weer allerhartelijkst en afgesproken wordt tijdens de tocht met de dakloze bus ergens langs de route naar elkaar te zwaaien. Sinterklaas: “De intocht mag je immers niemand onthouden, al zult u begrijpen dat de meeste pieten geen tijd hebben voor een feestje. Zij moeten de verlanglijstjes doornemen en de cadeautjes bij elkaar zoeken voor de kinderen in Purmerend, en dat is een geweldig karwei, zeker in deze lastige tijd.”

Meer informatie over de intocht en eventuele wijzigingen in verband met de coronamaatregelen is komende tijd te vinden op weidevenner.nl 

Klik op de foto of HIER om de miniview te bekijken.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

1 comment

  1. p schreef:

    hoi sinterklaas wilgenroos 7 purmernd
    kom voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *