Miniview: Oudste wilg van Purmerend gesneuveld

13/02/2020

Klik op de foto om het miniview te bekijken.

In de nacht van zaterdag op zondag 9 februari ging er een behoorlijke woei door Purmerend en konden bewoners kennismaken met de eerste storm die een naam had; Ciara. Hier en daar waaiden pannen van het dak, vielen schuttingen om en liet een dakrand los, maar echt vreselijke ongelukken zijn er gelukkig niet gebeurt. De storm heeft echter wel een van de mooiste bomen in de stad getroffen. Terwijl het grootste deel van Purmerend op één oor lag en door de gierende windvlagen heen snurkte, knakte de grote wilg bij de postbrug doormidden. In het miniview  geeft bomendeskundige Jan Kramer uitleg.

Purmerend zit nou niet bepaald dik in de monumentale bomen en dat is mede een gevolg van het omzagen van bomen tijdens de oorlog. Vooral in de Hongerwinter van1944, toen er ook nog eens geen gas was en het vroor dat het kraakte, zaten veel mensen zonder brandstof. Maar ondanks de aangekondigde straf (doodstraf) gingen veel Purmernders er op uit met zaag of bijl en verdwenen ruim veertienhonderd bomen in de kachels. Langs de Neckerstraat verdwenen bijna tweehonderd bomen en aan de Purmerweg sneuvelden ongeveer honderdzeventig exemplaren. In het centrum was de Nieuwstraat het grootste slachtoffer, maar ook de Zuiderpolder kreeg een kaalslag te verduren. Aan de Herengracht werden bijna vijftig bomen omgezaagd.

Boomklevers
De Julianaboom op het Julianaplein bleef gespaard en ook de vier wilgen bij de Postbrug ontsprongen de dans. De andere drie wilgen legden helaas al eerder het loodje en zijn vervangen door nieuwe bomen, maar nummer vier heeft tot verleden week standgehouden. Waarschijnlijk was de gezondheid niet helemaal meer zoals het zou moeten zijn en waren vogels (boomklevers) al begonnen met het uithollen, waarna Ciara het laatste zetje gaf.

Educatieve cursus
Voor uitleg over hoe het kon gebeuren zochten we boomexpert Jan Kramer op, die druk bezig was op het oude kerkhof aan de Nieuwstraat, waar Ciara ook pogingen had ondernomen om enige bomen te laten sneuvelen. Jan sprong onmiddellijk op z’n fiets en vertelde op de plaats van het delict bij de Postbrug hoe één en ander heeft kunnen gebeuren. Daarnaast verzorgde Jan ter plekke een educatief cursusje  jaarringen tellen.

Bomenroute
Hopelijk wordt er spoedig een nieuwe boom geplant, zodat deelnemers aan de Bomenroute (wandeling langs de grachten en bomen) weer kunnen genieten van een mooie nieuwe boom. Wilt u meer weten over oud-Purmerend, de grachten, straten en gebeurtenissen, kijk dan eens op de (vernieuwde) website www.purmerendsverleden.nl. Link naar het miniview.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 comments

  1. Bertus schreef:

    Jammer dit einde , of de natuur van wind de echt veroorzaaker is van deze knak
    Mijn idee is dat het tekort van levensvreugd zit in de boom wortels hun zoektocht naar eten word vaak aan wegen zijden belemmert door asfalt en dan moet hij vechten voor overleving
    En al ben je al oud is dit jammer om nog enkele jaren bij jullie te blijven ik ben geknakt

  2. H. de Wilde schreef:

    Purmerend, 15 februari 2020

    Geachte Redactie,

    Misschien het mogelijk de overblijfselen van deze schitterende boom als Gemeente te verkopen aan een houtbewerkingsbedrijf.
    Zij kunnen er vermoedelijk wel iets moois van maken.
    Mooie tafelbladen en de daar bij behorende poten.
    Maar ook kunst werken van hout.

    Vriendelijke groet,

    H. de Wilde

  3. To de boer schreef:

    Kijk of de boom op de hoek van de wagenweg hergepland kan worden op deze plek ,is ook 60 jaar oud en word omgezaagd voor nieuwbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *