Miniview:  Oudste boom in Purmerend gekapt

06/04/2021

Klik op de foto om de miniview te bekijken

Ook bij bomen is het een natuurlijk proces dat de oudste het eerst overlijdt. Helaas worden ook jongere exemplaren regelmatig getroffen door storm of ziektes, en af en toe staan ze wel eens in de weg. Tijdens de oorlogsjaren zijn vrijwel alle bomen in Purmerend opgestookt en bleef een klein aantal over. De eik op de R.K. Begraafplaats aan de Overweersepolderdijk ontsnapte aan de zaag en groeide vrolijk verder. Tot onlangs het bericht kwam: ‘de oudste boom in Purmerend is op bijna 140- jarige leeftijd gekapt’. Reden om eens poolshoogte te gaan nemen.

Jan Kramer, die alles weet van bomen, vertelt in de miniview over het katholieke gedeelte van de begraafplaats dat in 1875 is verplaatst van de Nieuwstraat naar de Overweersepolderdijk. De grond werd geschonken door Nicolaas Brantjes en echtgenote Josephine Tuffino vanwege hun 37,5 jarig huwelijk. De begraafplaats werd aangelegd door de firma J.Tool uit Wognum.

Blikseminslag
Er moest natuurlijk een mooie beplanting komen en daarvoor werd tuinarchitect Jac. P.R. Galesloot uit Amsterdam aangetrokken. De eik werd geplant op een prominente plek, mooi in het zicht bij de ingang. Bijna anderhalve eeuw stond de boom op dit mooie plekje en groeide uit tot een gezonde machtige reus die bijna het gehele kerkhof overzag. Een collega eik op een paar meter afstand had minder geluk en werd getroffen door een blikseminslag, maar wist zwaargewond te overleven.

Wil Rijswijk, beheerder van het Kerkhof, verwelkomt de redactie en Jan Kramer.

Brantjesboom
De grote eik werd echter niet alleen ouder, maar ook ziek, en je moet er niet aan denken dat iemand uitgerekend op een kerkhof getroffen wordt (en overlijdt) door vallende takken of een omvallende boom. Redding bleek niet mogelijk en uiteindelijk kwam ‘de man met de zaag’. Of er in de toekomst een nieuwe boom komt is niet duidelijk, maar Jan kan niet wachten. “Een nieuwe Brantjesboom zou prachtig zijn.”

De kapel geschonken door de familie Brantjes.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *