Miniview met Bob Hartsuiker in Purmerends Museum

12/04/2022

Klik op de foto voor het miniview

Het begon met een diorama van de Koemarkt in de 60-er jaren en mede door berichten op Facebook groeide de hobby van Bob Hartsuiker uit tot een superleuke terugblik in het verleden van Purmerend. Niet door foto’s of film, maar geheel anders, door het op schaal nabouwen van bekende panden en plekken. Veel Purmerenders, maar ook  buitenpoorters, kwamen een kijkje nemen bij verschillende gelegenheden en tijdens het Museumweekend gaf Bob een druk bezochte demonstratie in het museum. Redactielid Piet Jonker sprak met Bob over zijn bijzondere hobby. 

Na alle coronaperikelen was het eindelijk weer eens een drukte van belang, veel mensen kwamen tijdens het Museumweekend (gratis) een kijkje nemen. Er waren verschillende activiteiten speciaal voor de kinderen en daarnaast is er in het museum natuurlijk altijd heel veel te zien en te beleven.

Vakmanschap
In de voormalige raadzaal, een bekende en belangrijke plek, waar veel Purmerenders in het huwelijksbootje stapten, stonden de projecten van Bob Hartsuiker uitgestald en konden bezoekers vragen stellen aan ‘de master himself’. Ook nu weer keken bezoekers ademloos naar de panden, vooral het marktgebeuren, wat levensecht is uitgebeeld. De reacties waren allemaal enthousiast. “Eerst zie je het pand en dan herken je steeds weer nieuwe dingen die tot in het kleinste detail zijn uitgewerkt.” Een andere bezoeker vertelde opgetogen ‘daar kan ik uren naar kijken, geweldig vakmanschap’.

Verrassing
Na café Bakker, café Bos, de speelgoedwinkel van Cruijff, het kleinste winkeltje van Purmerend (De Schenkkan) en eerdere projecten, zoals de drankenfabriek van Oud en café De Unie, werkt Bob nu aan Café Aad de Wolf (De Zaanse meisjes) en staat hotel restaurant Bellevue op het programma. Grote verrassing voor Bob zelf was de mededeling van conservator Saskia van den Berg dat het diorama van de Koemarkt een permanente plek in het museum krijgt. Het werk van Bob is te volgen op Facebook: historisch Purmerend in miniatuur.
Email:  mylittleworld453@gmail.com.
Om de miniview te bekijken klik HIER.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.