Mijlpaal voor nieuwe Neckerpoort

01/07/2013

Op maandag 1 juli draaide wethouder Krieger, onder toeziend oog van wethouder Daan, de familie Spijkerman, genodigden en vele toeschouwers, officieel een paal de grond in. Hiermee werd op feestelijke wijze het startsein gegeven voor de bouw van de Neckerpoort.

Op deze plek stond vroeger de oude Neckerpoort met, zoals bij alle andere stadspoorten, vlakbij een logement. Het was een uitgelezen plek voor bezoekers van buiten de stad, die na een lange reis wel iets wilden eten en drinken en zich opfrissen. Rond 1900 was J. Beets eigenaar van het logement dat toen nog uit twee woonhuizen bestond. In 1932 nam Klaas Nierop de zaak met de naam Café Kanaalzicht over en kwamen er steeds meer klanten van buiten Purmerend. Visclubs, buurt- en sportverenigingen en vele andere clubs vonden onderdak in het ‘Bondslokaal’. In 1946 werd Willem Dekker de nieuwe eigenaar en hij veranderde na een paar jaar het bedrijf, dat al sinds 1932 een vergunning had voor het schenken van sterke drank, in een koffiehuis. Het werd een trefpunt voor chauffeurs die ’s morgens om vijf uur al, bij een bakkie koffie en een bal gehakt, sterke verhalen zaten te vertellen. Ondanks de nieuwe wegen rond Purmerend bleven veel chauffeurs naar het vertrouwde adres aan de Kippenmarkt komen, terwijl het ook een pleisterplaats werd voor toerfietsers. Na Koenis en Blankendaal kwam in 1986 Frans Spijkerman aan het roer te staan en na 27 jaar gaat het roer om. Twaalf jaar geleden werden de eerste plannen gesmeed en na talloze vergaderingen en besprekingen kon Frans begin dit jaar eindelijk aan iedereen vertellen: “we gaan beginnen.”

Neckerpoort

Op maandag 11 maart 2013 klom Frans in de kraan en startte onder grote belangstelling de sloopwerkzaamheden. De panden zijn inmiddels verdwenen en archeologen hebben de bodem doorgespit. Volgens leden van Archeologische Werkgroep Purmerend (AWP) zijn er veel leuke vondsten gedaan. Tijdens het graven is ook de fundering van de oude Neckerpoort gevonden, zodat nu met zekerheid is te zeggen waar de poort heeft gestaan. De huidige sluisbrug ligt namelijk niet op de plek van de oude brug. Om de brug te kunnen sluiten tijdens het schutten is de kolk verlengd en de nieuwe brug een stukje opgeschoven. Toen aannemer Verschuur in 1819 begon met het bouwen van de sluisbrug stond de Neckerpoort in de weg en moest worden gesloopt. Hij had ook geen nut meer, want door het openzetten van de brug kon de weg worden afgesloten. Ook de paardenwed aan het dijkje van de Lange Weeren, nu Hazepolder, waar paarden konden drinken en uitrusten, moest wijken en kreeg later een plek bij de leerlooierij van Switzer (Looiersplein).

Waarschijnlijk zag het er rond de stadspoorten niet al te romantisch uit. Ene Jan A. Backer schrijft in1797 in zijn boek ‘De jonge reiziger’: ‘De wal is van weinig aanbelang, hoe wel met geboomte beplant, en de gracht die er om heen ligt scheen my toe niet zeer zindelijk te worden onderhouden.’ Dat was helaas het geval met vrijwel alle grachten in Purmerend en daarom ook een van de redenen om ze te dempen.

Deskundig advies

De oude Neckerpoort moest wijken voor het Noordhollands Kanaal, maar nu, tweehonderd jaar later, wil de gemeente Purmerend mogelijkheden ontwikkelen voor watersport rond de Sluisbrug. De Neckerpoort is rond augustus volgend jaar gereed en de bedoeling is om weer het water op te zoeken, met onder andere een terras en faciliteiten voor watersporters. De gemeente heeft plannen voor opknappen van het Slotplein en als dat doorgaat, wordt het een van de mooiste plekken in Purmerend. Voorlopig moet er nog hard worden gewerkt, maar de bouwvakkers staan er niet alleen voor: deskundig advies van toeschouwers achter de hekken zal er alle dagen zijn.

Deze website houdt u op de hoogte van de vorderingen en voor foto’s kunt u een kijkje nemen in het fotoalbum.

Foto´s Piet Jonker en Albert Nooij

 

 

 

 

 

2 comments

  1. Marcus schreef:

    Geachte heer Spijkerman, beste Frans,

    Op de gemeentelijke website van 2 juli 2013 werd gesuggereerd dat EWP de architect is van het project. De tekst is nu aangepast.

    De titel architect is beschermd en de regels zijn als volgt:

    https://www.architectenregister.nl/titelbescherming/index.aspx

    Uw ontwerpbureau is in 2012 al door het architectenregister aangeschreven op het oneigenlijk gebruik van de beschermde titel.

    Eén citaat uit het register:

    “Per 1 januari 2011 is de titelbescherming m.b.t. bureaus door toevoeging van artikel 23 a aan de Wet op de architectentitel aangescherpt. Een bureau mag slechts in of bij haar bureaunaam een door de Wet op de architectentitel beschermde titel voeren, hetzij voluit, hetzij afgekort of in woordsamenstelling, indien het bestuur van het bureau of tenminste de helft van het bestuur, onder de betreffende titel staat ingeschreven in het architectenregister. Het volstaat dus niet meer dat een bureau een titelgerechtigde in loondienst heeft”.

  2. Marcus schreef:

    Geachte heer Spijkerman, beste Frans,

    Eén woord vooraf. Ik (wij) heb(ben) niks tegen je nieuwbouwplannen. Integendeel, de nieuwbouwplannen verdienen een pluim alleen moet duidelijk zijn dat EWP, een ontwerpbureau, zich niet op het internet en in het openbaar, zoals op de Gedempte Singelgracht, mag presenteren als architect. De eigenaar van EWP, Eric Westerneng, is in juli 2013 door het Architectenregister aangesproken voor het misbruiken van de architectentitel. De titel is beschermd en hij en of zijn bedrijf mag de titel niet voeren. Als EWP doorgaat met het onrechtmatig titelgebruik dan zal het architectenregister overgaan tot een gerechtelijke procedure. De borden die nu nog geplaatst zijn voor de nieuwbouw aan de Gedempte Singelgracht, waar Eric/EWP suggereren de architect te zijn, moeten daarom van het register direct worden verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *