Marône Welbergen, veelzijdig raadslid

26/04/2019

Sinds maart 2018 is Marône raadslid in Purmerend voor GroenLinks. Op 28 februari maakte ze tijdens de raadsvergadering veel indruk met haar gepassioneerd betoog tegen de Nashville verklaring. Marône: “Purmerend is het hele jaar door een Regenboogstad, een stad waar je mag zijn wie je bent.” Vriend en vijand waren onder de indruk. De motie van SP en GroenLinks was een verzoek aan het college om actiever te reageren op de Nashvilleverklaring en de regenboogvlag te hijsen. Het indrukwekkend betoog zorgde ervoor dat meer raadsleden voor stemden waardoor er uiteindelijk een gelijkstand was qua stemmen. De motie werd doorgeschoven naar 28 maart waar deze alsnog werd aangenomen. Wie is deze gedreven GroenLinkser en wat drijft haar om de politiek in te gaan? De redactie zocht haar op in het stadhuis.

Marône is opgegroeid in de Purmer-Noord. Zij is beginnend schrijfster van fantasythrillers, houdt van schilderen, breien en haken. “Ik ben altijd al gek op dieren en groen geweest, wij hadden thuis negen katten en twee hondjes. Ik heb slechts twee maanden in mijn hele leven, alleen toen ik op mezelf ging wonen, zonder katten gezeten. Het viel me toen al op dat er erg veel tegels in tuinen liggen, terwijl ik het gevoel heb dat bomen en planten iets kunnen toevoegen.” Na verschillende baantjes en opleidingen kwam zij via VIPPS (Vrouwen In de Purmerendse Politiek) in contact met Manja van der Weit van de VVD. “Ik heb altijd interesse gehad in de politiek en wist dat GroenLinks mijn partij was. Ik merkte dat er veel raakpunten waren qua duurzaamheid, dierenwelzijn en gelijkwaardigheid, maar de drempel was net iets te hoog om actief in de politiek bezig te zijn. Na een bericht op facebook van de VIPPS heb ik contact opgenomen met Manja. Zij nodigde mij uit voor de speeddate met de politieke partijen en stelde mij voor aan de vertegenwoordigers van GroenLinks. Vervolgens ben ik actief lid en kandidaat raadslid geworden.”

Actief meedoen
Marône wil meer bewustzijn voor klimaatveranderingen bewerkstelligen, strijdt voor meer sociale huurwoningen en voor gelijkwaardigheid en diversiteit. “Tijdens mijn opleiding SPW3 merkte ik voor het eerst dat sociale acceptatie nog lang niet vanzelfsprekend is. Het kan misschien als vanzelfsprekend voelen,maar zo ver zijn we nog lang niet. Het is al moeilijk genoeg om uit de kast te komen, zeker voor jongeren. Door het publiceren van de Nederlandse Nashvilleverklaring worden mensen nog onzekerder gemaakt over wie ze zijn. Het uitblijven van een signaal van steun en solidariteit van het college van regenboogstad Purmerend was voor mij reden om de motie in te dienen en aangenomen te krijgen.”

Zijlijn
Marône wil jongeren oproepen om actief de politiek te volgen en zich hiervoor in te zetten. “Ik weet uit eigen ervaring dat je wel wat kunt bereiken, maar als je alleen roept langs de zijlijn, dan verandert er zeker niets.”

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *