Liever handtekeningen dan duimpjes

01/06/2021

John Elzenaar organiseert graag leuke dingen voor de mensen. In zijn jonge jaren fan van de Beatles en redacteur van de fankrant en jaren later organisator van uitjes voor ‘Maatjes zoekt Maatjes’ op de website Seniorweb. Via Facebook en de eigen website van de Uitjes en vrienden groep organiseert John geregeld (fiets)tochtjes. Naast fietsers gaan er echter ook scootmobielers mee en dat geeft een probleem: lege accu’s. John is daarom aan de slag gegaan voor een oplossing: Laadpalen.

John houd er niet van om alleen te zijn. ,,Thuis zit je ook maar tegen de muren aan te kijken en als ik ga fietsen voel ik mij een beetje de eenzame fietser. Met deze website wil ik naast fietstochten ook verdraagzaamheid uitdragen, waardoor mensen met respect met elkaar omgaan. Het moet vooral gezellig zijn. Iedereen kan informatie over uitjes of andere leuke dingen op de site plaatsen, bijvoorbeeld activiteiten in de wijkcentra.”

Voor eigen rekening
John gaat er zelf op uit om een leuke route in elkaar te zetten en kort tevoren nog een keer om te controleren of alles nog in orde is en er geen fietspaden zijn afgesloten. De deelnemers zijn voornamelijk vrouwen, en omdat de meesten op een e-bike rijden, moet John alle zeilen bijzetten op zijn ‘gewone’ fiets om ze bij te houden en ook de scootmobielers hebben er meestal flink de vaart in. ,,Meedoen is gratis en we stoppen regelmatig onderweg om te rusten en iets te eten of te drinken, maar consumpties zijn voor eigen rekening.”

Foto: InfraMarks

Lege accu
John vindt het leuk om alles te organiseren, maar zijn financiële middelen zijn beperkt. Hij stippelt de route uit, begeleidt het gebeuren, en zorgt dat informatie, verslagen en foto’s op de website komen. Dat kost natuurlijk geld, maar met kleine bedragen uit verschillende bronnen weet hij het echter wel te redden. John’s missie is nu het zorgen dat scootmobielers ook veilig mee kunnen, want niets is vervelender dan met een lege accu komen te staan. De tochten van gemiddeld 35 kilometer zijn wel te doen, maar met slecht weer is de accu eerder leeg. Er zijn wel horeca gelegenheden met een oplader, maar die zit dan aan de gevel, waar scootmobielers niet bij kunnen komen

Handtekeningen
De oplossing is volgens John het plaatsen van laadpalen op verschillen de plekken, bijvoorbeeld in of bij Het Twiske. ,,Kan gewoon via een lantaarnpaal of met een zonnepaneel, bijvoorbeeld in de buurt van een picknicktafel. Als Purmerend betalen we mee aan Het Twiske, dus dat hoeft geen probleem te zijn.  John heeft de gemeente en het Hoogheemraadschap aangeschreven en daar wordt het bekeken, maar helaas (nog) geen uitslag gekregen. Uiteindelijk is John een petitie gestart, waarop mensen met een handtekening hun steun kunnen betuigen. Via Facebook krijgt hij veel positieve reacties door middel van het bekende duimpje, ‘maar’ zegt John, ‘hartstikke leuk en aardig, maar ik heb liever handtekeningen dan duimpjes’.

Voor tekenen petitie, ga naar  www.petities.nl  en tik in: Laadpalen.

Meer informatie en aanmelden uitjes:   sportieve@uitjesenvriendengroep.nl

 

 

1 comment

  1. Duijvekam schreef:

    Een leuk initiatief en een goed idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.