Lezing De Amsterdamse School bij VHP

17/02/2020

Museum Het Schip

Ton Heijdra, sociaal geograaf van Museum Het Schip (Amsterdam) neemt u op deze avond mee in de geschiedenis van deze boeiende kunstbeweging, waarvan architecten, kunstenaars en ontwerpers probeerden schoonheid toegankelijk te maken voor een groot publiek. Hun wens om goede arbeiderswoningen te creëren, die bovendien uitblonken in hun schoonheid, werd gesteund door woningbouwcorporaties. Ook zij hadden het doel de woonomstandigheden van de arbeiders te verbeteren. Dit leidde in korte tijd tot het verrijzen van vele ‘arbeiderspaleizen’, waarvan er veel nu nog te bewonderen zijn.

Woensdag 19 februari 2020: De Amsterdamse School, aanvang 20.00 uur, locatie Spijkerman Eten en Drinken, Neckerdijk 1. Leden hebben op vertoon van het nieuwe lidmaatschapsbewijs gratis toegang. Niet-leden betalen 3,50 euro entree.

Bekende Amsterdamse School objecten in Purmerend zijn:

Het Nederlands Kindertheater Gedempte Singelgracht

 

 

 

 

 

 

 

 

Gouw 4, gebouwd in 1926 door architect Cornelis Koning in de  stijl Amsterdamse School.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwstraat /Koestraat, voormalige Willem Eggertschool (school A en B) uit 1921 in de stijl Amsterdamse School. In 1995 is het gebouw (op de gevels na) gesloopt.
Heeft u nog oude foto’s, documenten of bijzondere voorwerpen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en wilt u deze overdragen aan de Vereniging Historisch Purmerend? Lever ze dan in tijdens de inloopmiddag van 29 februari. In april/mei is er tijdens de viering van 75 jaar Vrijheid, een foto-exepositie in de hal van het stadhuis en worden ook twee vitrines gevuld met herinneringen aan de oorlog. Het is een mooie bestemming voor documenten die anders wellicht vergeten, of erger, verloren zullen gaan.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *