Leuke dingen Droogtrommel

31/07/2019

Soms kom je in Purmerend dingen tegen waarvan je denkt, hé wat leuk, dat wist ik niet. Piet Jonker, redacteur/fotograaf van weidevenner.nl, heeft een paar ‘leuke dingen’ opgespoord die in deze vakantietijd op de site te zien zijn. We beginnen met een ‘sigarendroogtrommel’ van sigarenwinkel Jan de Heer.

Zo’n honderd jaar geleden waren er veel sigarenwinkels te vinden in Purmerend. Op de Singelgracht / hoek Zevenstegen zat een sigarenfabriek en in de Peperstraat de fabriek van Brantjes met het merk Remus. De zaak die op veel ansichtkaarten is vastgelegd was de sigarenwinkel van Jan de Heer op de hoek Kaasmarkt/Padjedijk. De Heer verkocht niet alleen tabakswaren, ook actuele zaken zoals plaatjes van de watersnood in 1916 bracht hij aan de man.

Droogtrommel binnenkant

Sigarendroogtrommel
De hoofdmoot was echter sigaren die varieerden in prijzen van drie tot wel twaalf cent en om ze thuis goed droog te houden kwam Jan de Heer in 1914 met de ‘sigarendroogtrommel’.  Het was eigenlijk bedoeld voor ondernemers, maar toen een kleine tien jaar later de Tabakswet in werking trad, werden rokers opgeroepen om als protest een flinke voorraad in te slaan om zo de regering te dwingen tot heroverweging. Maar dan moesten de sigaren thuis natuurlijk wel bewaard worden in een sigarendroogtrommel van Jan de Heer, die adverteerde: ”Deze trommels zijn eikenhout geschilderd, voorzien van een koperen hengsel en sluiting, zien er keurig uit en bieden ruimte voor een kistje van honderd sigaren.” De prijs was fl. 6,-, maar bij afname van honderd sigaren fl. 4,50 en bij vijfhonderd fl. 3,- .

Welverdiend
Later kwam ook de ’sigaren-droogflesch’ op de markt, een glazen pot met een poreuze steen (nozon) in de deksel die de sigaren droog moest houden. Zelfs nat geworden sigaren zouden in deze potten weer droog worden. De kosten voor deze potten waren fl. 1,75 voor vijftig sigaren en fl. 2,50 voor honderd sigaren. Sigaren roken was toentertijd, naast drank, een van de weinige genotsmiddelen en dat mocht dan ook wel wat kosten. Zoals een verslaggever destijds in de krant schreef: “Voor een man wiens vrouw een week Purmerender kermis heeft gehouden, moge een paar kistjes goede sigaren in dezen duren tijd een welverdiend cadeau zijn.”

Martinus Hellingman.
1928. Dordrechtsche Courant.

Radio
In 1928 was De Heer ook agent voor de N.V. Dordtsche Radio-industrie (Dynaco) en kon men er terecht voor ‘een toestel met eenvoudige verstellers en een ingebouwden electro-conusluidspreker van ongekende kwaliteit’, ontworpen door de in Purmerend geboren Martinus Hellingman. Het toestel was meer bestemd voor horecazaken, woog maar liefst bijna vijftig kilo en kostte fl. 650,-. ‘Doch laat U daarvoor niet afschrikken. Eerst horen en dan oordeelen’ zoals Jan de Heer schreef in een advertentie in De Waterlander van 1928

Met dank aan Corwim de Jongh en John Koster.

Jan de Heer Kaasmarkt

Dynaco radio. Foto: vintageradio.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *