Leuke dingen Marktstuiver

11/08/2019

Soms kom je in Purmerend dingen tegen waarvan je denkt, hé wat leuk, dat wist ik niet. Piet Jonker, redacteur/fotograaf van weidevenner.nl, heeft een paar ‘leuke dingen’ opgespoord die in deze vakantietijd op de site te zien zijn. Deze keer: ‘Marktstuiver.

Jan van Egmond, stadhouder van Holland, verleent op 21 april 1484 Purmerend marktrechten en in 1984 viert de stad het vijfhonderdjarig bestaan van de markt. Graaf Jan van Egmond wordt samen met echtgenote Magdalena van Waardenburg feestelijk ingehaald, de binnenstad is versierd en een groot aantal Purmerenders loopt tijdens de feestdagen in historische kledij. De feestelijkheden worden geopend door de commissaris van de Koningin R.J. de Wit. Om de vele activiteiten te financieren bedacht de stichting PM 500 een creatieve oplossing: verkoop van de Marktstuiver.

In een voorgaande viering in 1934 (450 jaar marktrechten) werd Slot Purmersteijn nagebouwd op het Slotplein voor opvoering van het historisch spel ‘Johan van Egmond’s Privilege’, maar gezien de beperkte financiële middelen zat dat er deze keer niet in en waren er wagenspelen op verschillende plekken in de stad. Autoliefhebbers konden terecht bij de Fiat-500 en Toppolino reünie en wie honger of dorst had, was welkom bij de Breugheldag op de Kaasmarkt of de kelnerrace op de Koemarkt.

Op verschillende plaatsen in de stad waren tentoonstellingen, oud-Hollandse dansen, schaapscheerders en paardenactiviteiten. Hoogtepunt was de Allegorische optocht met een lengte van vijf kilometer en ruim tweeduizend deelnemers. Er kwamen tijdens de feesten naar schatting 50.000 bezoekers naar Purmerend (met toen nog 46.000 inwoners).

Rijksmunt
Voor het slaan van de marktstuiver waren Graaf Jan van Egmond (wethouder Thom Schreuder), burgemeester Van Burg, wethouder Beukenkamp (voorzitter PM 500), wethouder Jacobs, oud-raadslid Van der Land en stadsomroeper Muus Tromp op dinsdag 19 juni 1984 afgereisd naar de Rijksmunt in Utrecht waar Jan van Egmond de eerste munt sloeg. De marktstuivers werden geslagen en verkocht in drie uitvoeringen, driehonderd goud, fl. 700,- per stuk, duizend zilver, fl. 75, – per stuk en vijfduizend cupro nikkel, fl. 5,- per stuk. Een complete set ging van de hand voor fl. 750,-.  De driedelige set was het eerst uitverkocht. De zilveren stuiver uit 1434, met de Vlaamse- en Brabantse leeuw en aan de keerzijde het wapen van de Heren van Egmond, stond model voor deze jubileumuitgave.

Zevende plek
Mooie bijkomstigheid was dat in het feestjaar de veemarkt, na een tijdje gesloten te zijn geweest wegens mond-en-klauwzeer, weer werd opengesteld. De sluiting had de gemeentelijke penningmeester bijna honderdduizend gulden aan inkomstenderving gekost, maar in de eerste week na opening werden er alweer bijna vierduizend stuks vee aangevoerd en deden de handelaren in de vele marktcafés weer goede zaken. Purmerend stond toen op de zevende plek van veemarkten in Nederland.

Winst
De (cupra nikkelen) marktstuivers zijn af en toe te koop en de prijzen variëren van vijf tot tien euro. Er kan niet mee betaald worden in Purmerend, maar wie in 1984 een stuiver kocht, heeft nu een beleggingswinst van driehonderd procent.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *