Landelijke Gildewandeldag in Purmerend

16/05/2019

Vanwege het 25-jarig bestaan van Gilde Purmerend en omstreken werd de landelijke Gildewandeldag op woensdag 15 mei in Purmerend gehouden. Zo’n vijftig deelnemers uit alle windstreken, van Roermond tot Groningen, werden op het gemeentehuis ontvangen. Na koffie en een welkomstwoord door gildecoördinator Dick Blokker sprak burgemeester Don Bijl zijn waardering uit voor de vele activiteiten van het Gilde Purmerend, waaronder de taalcursussen, digitaal café en stadswandelingen. Ook memoreerde hij aan de samenwerking met het 4 en 5 mei comité, bestaande uit mensen uit de samenleving. Bijl: “Er is veel interactie met inwoners die onze geschiedenis koesteren en dat geeft houvast voor de toekomst aan inwoners van buiten.”

Lucas Zimmerman, bestuurslid van Gilde Nederland en voorzitter Gilde Alkmaar, dankte voor de uitnodiging, waarna Dick Blokker in drie fasen de geschiedenis van Purmerend voorbij liet komen. Na een lezing van Jack Otsen over de architecten Out, Stam en Stuyt, waarvan plaquettes hangen aan de gevel van het voormalig stadhuis aan de Kaasmarkt, verscheen gildevoorzitter Ed Bierhuizen ten tonele om de totaal verraste Dick Blokker het bronzen ‘Uiltje’ te overhandigen voor zijn enthousiaste inzet bij vele activiteiten. Na een uitleg over de gildeactiviteiten in Purmerend vertrok het gezelschap wandelend richting Purmaryn voor de lunch.

Trots op Purmerend
Na de broodjes konden de deelnemers kiezen uit verschillende wandelroutes onder leiding van stadsgidsen. Door de historische binnenstad met 118 Rijks-en gemeentemonumenten,Architectenwandeling over het leven en werken van Oud, Stuyt en Stam of de Watersnoodwandeling met onder andere uitleg over de beheersing van het water. Mede dankzij het mooie weer genoten de gasten van de vele mooie plekjes en enthousiaste uitleg van de stadsgidsen. Na een bezoek aan het Purmerends Museum en een afscheidsdrankje ging iedereen met een mooie indruk van Purmerend weer op huis aan. ‘Het was een mooie dag’, zoals Dick Blokker verklaarde, ‘we zijn trots op Purmerend’.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *