Kunstgenoten in beweging wint duizend euro

13/12/2019

Vrijdag 13 december kregen vrijwilligers van Kunstgenoten in beweging tijdens een feestelijke bijeenkomst in de bibliotheek het Lokaal Compliment uitgereikt uit handen van wethouder Harry Rotgans. Deze jaarlijks terugkerende prijs van duizend euro wordt uitgereikt aan een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de Purmerendse samenleving. De jury bestond uit wethouder Harry Rotgans, Rob de Neve en Erika Hes van het Coöperatiefonds van Rabobank Waterland en Monique Cremers, lid Raad van Bestuur van de Zorgcirkel. Dit jaar was het thema ‘De kracht van samen!’

Bij Kunstgenoten in beweging worden elke donderdag activiteiten georganiseerd voor en door 60-plussers. Het is laagdrempelig, niet duur en zorgt ervoor dat oudere Purmerenders de deur uit komen, andere mensen ontmoeten en hun contacten kunnen uitbreiden. Wherelant is de thuisbasis, maar de activiteiten worden ook georganiseerd in samenwerking met Spurd, Clup en de bibliotheek. Ze proberen de eenzaamheid van mensen te doorbreken door activiteiten te organiseren en de mensen met elkaar te verbinden o.a. met zomermaatjes en kerstmaatjes. Hierdoor ontstaan wandelingen met elkaar en fietstochten en het leidt tot vriendschappen. Voor Kunstgenoten in beweging kwamen veel enthousiaste aanmeldingen. Vooral het doorbreken van de eenzaamheid en de verbinding met elkaar waren voor de jury doorslaggevend.

Stichting Wij Allemaal
De extra prijs van vijfhonderd euro van het Coöperatiefonds van Rabobank Waterland ging naar Stichting Wij Allemaal. Deze stichting wordt gerund door vrijwilligers en is een herkenbaar en laagdrempelig centrum voor (ex-) kankerpatiënten en hun naasten in Purmerend en Waterland. Gastvrouwen bieden hun gasten naast een kopje koffie ook een luisterend oor en geven daarmee een veilig en vertrouwd gevoel met als doel ondersteuning. Zo’n zeventig vrijwilligers, ambassadeurs en bestuur zetten zich in om het inloophuis draaiende te houden. De jury was onder de indruk dat zo veel mensen het inloophuis een warm hart toedragen. Dat bleek uit de vele aanmeldingen, met teksten als “De warmte, de steun en de gezelligheid die bezoekers elke keer krijgen blijft overweldigend” en “je hoeft het niet alleen te doen!” is oprecht de juiste slogan voor Wij Allemaal”.

De kracht van samen
Bijna dertig organisaties waren dit jaar aangemeld voor het Lokaal Compliment. Voor de jury was het moeilijk kiezen uit de vele aanmeldingen en heeft zich er vooral op gericht dat de winnende activiteiten zorgen voor aandacht, afleiding, waardering en erkenning en dat de activiteiten mensen in staat stellen om contact te houden met de buitenwereld

Genomineerden
Vrienden voor Purmerend, Stichting Present Purmerend, Bewonerscommissie Het Dagboek, Wijkkerngroep Purmer-Noord, Stichting Roze en Regenboog, De Zonnebloem Purmerend, Stichting Vriendschappelijk Huisbezoek Humanitas en Stichting Luctus kregen tweehonderdvijftig euro voor hun activiteiten.
Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *