Kunst in de etalage van de Museumwinkel

05/04/2022

In Purmerend zijn helaas nog weinig plekken waar hedendaagse kunstenaars hun werk kunnen laten zien aan een breed publiek. Gedurende de coronamaatregelen, was het vrijwel helemaal niet meer mogelijk voor lokale kunstenaars om hun werk te tonen. Het Purmerends Museum is inmiddels weer open, en ook de etalage van de Museumwinkel aan de Peperstraat is elke maand  beschikbaar voor één van de kunstenaars van Kunstcollectief Purmerend. In de maand april is dat Ada Aukema Schuit.

Ada Aukema Schuit is in 1954 geboren in Haarlemmermeer, maar woont nu in Purmerend. Door haar opleiding voor activiteitenbegeleidster kwam zij met klei in aanraking. Keramiek werd haar passie en zij heeft de opleiding tot keramiste bij SBB te Gouda gevolgd. Na verschillende workshops heeft ze in 2006 de vakopleiding afgerond met een diploma. Haar werk bestaat uit handgevormde unica meestal figuratief, maar soms ook functioneel.

Eigen karakter
Ada: “Geduld is een eigenschap die je nodig hebt bij het vormgeven, Veel omstandigheden zijn van invloed op het eindresultaat en de mogelijkheden zijn onbeperkt als je de techniek onder de knie hebt. Per object bepaal ik hoe gestookt of geglazuurd zou kunnen worden om elk werk een eigen karakter te geven. Ik hou van structuur en dat is ook terug te zien in mijn werk dat ik omschrijf als ‘De kracht van eenvoud van vormen versterkt de realiteit’.”

Kunstmarkt
Sinds 2008 heeft Ada een eigen atelier onder de naam: Atelier Creada. Daar geeft ze keramiekles, creatieve kinderfeestjes en workshops. Ook werkt  ze in opdracht, bijvoorbeeld urnen, relatie, huwelijk en geboorte geschenken. Sinds 2009 is ze organisator van de kunstmarkt op het Makado winkelcentrum in de Wheermolen en sinds 2010 organiseert  ze ook de Koemarkt tot Kunstmarkt in Purmerend.

Wilt u meer lezen over Ada Aukema Schuit kijk dan op haar website: https://www.ateliercreada.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.