Kruidige bloemen bij Barbadosstraat en Bisonstraat Weidevenne

23/11/2020

Over de groenstrook achter de woningen Bisonstraat en Barbadosstraat in Weidevenne komen bij de gemeente regelmatig meldingen binnen. Deze gaan onder andere over stankoverlast door hondenpoep, de drassige ondergrond en het maaibeleid van de gemeente. Voor de gemeente reden om opnieuw naar het ontwerp en het beheer van deze groenstrook te kijken. Bewoners konden tot maandag 23 november reageren en als er geen grote veranderingen in het voorgenomen ontwerp komen, worden de plannen uitgevoerd.

De veenweidestrook achter de woningen is onderdeel van de natuurverbindingsroute tussen Weidevenne en de groengebieden Purmerland en het Twiske. Deze groengebieden bestaan ook uit een veenweide. Voorheen bestond een groot gedeelte van Noord-Holland uit veenweide. Dit verdwijnt steeds meer door onder andere stadsuitbreidingen. In de veenweidegebieden van Zaanstreek-Waterland komen bijzondere (veenmos-) rietlanden voor, met daarin bijzondere planten en dieren zoals bijvoorbeeld het vleesetende plantje ronde zonnedauw en de Noordse woelmuis.

Hondenpoep
Het moet daarom veenweide blijven en daarom wordt de strook niet opgehoogd, want dat gaat het probleem van de drassigheid ook niet structureel oplossen. Ophogen zorgt voor extra gronddruk op het veen en daardoor zakt het veen extra snel weg. Na een paar jaar is de grond weer net zo ongelijk en drassig als daarvoor. Om de overlast van hondenpoep te verhelpen, wordt er voortaan anders gemaaid. Aan beide zijden van het wandelpad houden wordt het gras kort gehouden en gelijk gemaaid met de grasvelden in de wijk. Aan de zijde van het water is de strook kort gemaaid gras breder. Dit om te stimuleren dat honden aan die zijde gaan poepen. Verder komt er een bloemrijk kruidenmengsel aan de kant van de woningen. Door de hogere beplanting is dit onaantrekkelijk voor honden.

Kruidenmengsel
Sommige bewoners hebben zelf beplanting of hekjes aangebracht. Met hetzelfde idee: de honden afweren. Helaas zijn dit vaak planten die van nature niet in dit gebied voorkomen en ook niet thuishoren. Op deze plek komt het bloemrijke kruidenmengsel.
Klik op de tekening voor een volledige versie.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *