Kruiden langs de Melkwegbrug?

21/07/2014

Rascha Wisse, 2e van rechts.

Afgelopen vrijdagmiddag 18 juli vond de allereerste workshop van de Ambulante Medicijnfabriek plaats. Gestart werd in het Purmerends Museum, waar de acht deelnemers van Pavèl van Houten uitleg kregen over intuïtieve plantenbenadering. Na een korte inleiding en een plezierig meditatiemoment buiten gingen alle cursisten de Melkwegbrug over, waarna zij aan de oevers van het Noord-Hollands Kanaal naar geneeskrachtige kruiden zochten.

De Ambulante Medicijnfabriek is bedacht door Martijn Engelbregt en Pavèl van Houten van Circus Engelbregt, een creatieve projectorganisatie met het doel de sociale duurzaamheid in de wereld te vergroten. In het Purmerends Museum kan men momenteel tijdelijk de Medicijnfabriek bekijken ter gelegenheid van de Biënnale Noord-Holland 2014.

Saskia Monshouwer heeft als curator werk van nu geïntegreerd in de historische collectie van het Museum met het Noord-Hollands kanaal als uitgangspunt. Zijn vond het een leuk idee om de oevers van het kanaal er op deze manier direct bij te betrekken. Martijn en Pavèl hebben naast de Medicijnfabriek ook de ambulante versie bedacht, die in één grote koffer past. Hiermee worden op locatie workshops gegeven.

Jeuk door brandnetels

De oever langs de Melkwegbrug blijkt vol met geneeskrachtige kruiden te staan, zoals Rascha Wisse vertelde. Zij is kruidenexpert en hielp mee met het zoeken naar kruiden. De deelnemers waren verbaasd toen bleek, dat je veel kruiden tegen allerlei kwaaltjes gewoon langs het water kunt vinden:

  • Duizendblad geschikt voor hoge bloeddruk en maagklachten
  • Smalle en brede Weegbree helpt bij verkoudheid en keelpijn. Heel bekend is dat weegbree altijd groeit in de buurt van brandnetels: wrijf de weegbree over de plaats waar het jeukt en de jeuk verdwijnt.
  • Klein Hoefblad: een middel bij hoesten en krampen.
  • Paarse Rolklaver tegen opvliegers bij de overgang.

Verder zijn er nog het harig wilgenroosje, smeerwortel, ridderzuring en vele andere planten te vinden. Na het plukken gingen de cursisten terug en maakten ze er in de “Kruidenfabriek”  buttons (een hanger gevuld met een kruid), gezonde kruidenthee en tabletten in capsule vorm van. Alle deelnemers waren het er over eens: de workshop was een geslaagde combinatie van kunst, nabije natuur en geneeskunde. Eén van de deelnemers leek het een leuk idee om een informatiebord bij de Melkwegbrug te plaatsen waarop bewoners kunnen lezen wat er zoal te vinden is. Wie weet………?

Kijk voor meer informatie op www.medicijnfabriek.nl en www.nhbnl.nl

Meer foto´s zijn te vinden in het fotoalbum.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *