Kinderen schrijven zelf stukje geschiedenis

22/05/2012

Wethouder Roald Helm bekijkt het informatiebord met de kinderen

Voor de meeste mensen geldt dat ze zich meer deel voelen van hun omgeving als ze de geschiedenis ervan kennen. Tijdens het project ‘Geschiedenis van de buurt’, dat Nancy Ettes van jeugdbuurtwerk Clup Welzijn verleden jaar organiseerde, ontdekten de kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Weidevogels de geschiedenis van de buurt waarin ze wonen. Kinderen aarden beter in een nieuwe omgeving als ze de historie ervan kennen en gaan het daardoor steeds leuker vinden.

Watersnoodramp

Eerst kwam stadshistoricus Vincent Nijenhuis in de klas vertellen over de geschiedenis van het Noordhollands Kanaal en de watersnoodramp van 1916. De dijken braken door, waarna heel Purmerend overlast had van het water. Een stormvloed viel samen met een slechte afvoer van het water langs de bodem van de Zuiderzee. Als gevolg hiervan braken op tientallen plaatsen de dijken door. Koningin Wilhelmina bezocht in februari 1916 het  getroffen Purmerend. Peter Beumer, projectleider van de gemeente, vertelde aan wat voor eisen een bord over de watersnoodramp moet voldoen.

Zelf aan de slag

Tijdens een excursie naar Erkamp Reclame aan de van IJsendijkstraat kwamen de kinderen alles te weten over het maken van reclameborden. Kees Erkamp vond het erg leuk om ze te laten zien hoe dit in zijn werk gaat. Kees: ” ik heb er ook veel van geleerd, want ik wist niet eens dat er een peilsteen is op de Kanaaldijk en wat dat betekent. Ik vond dit een bijzondere en erg leuke opdracht”. Hierna was het tijd dat de leerlingen zelf het bord gingen ontwerpen aan de hand van alle informatie die ze inmiddels hadden verworven. ” Frits Sparreboom, grafisch vormgever,  zorgde voor het uiteindelijke ontwerp van het glaspaneel.

Maandag  21 mei wandelden de kinderen naar de peilsteen onder de spoorbrug aan de Kanaaldijk. De peilsteen lijkt op een brievenbus, maar geeft aan hoe hoog het water stond in de nacht van 13 op 14 januari 1916.  Het bord is tot stand gekomen aan de hand van de posters/tekeningen die de kinderen hebben gemaakt en deze posters waren ook te zien bij de onthulling door wethouder Roald Helm.  Nu het glaspaneel er hangt hebben de kinderen echt bijgedragen aan een nieuw deel van de geschiedenis van hun buurt en geleerd hoe je zoiets voor elkaar krijgt.

Voor meer foto´s kijk naar het Fotoalbum

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *