Keti Koti en afscheid juf Denise bij De Koempoelan

05/07/2022

Bij OBS De Koempoelan in Weidevenne is op vrijdag 1 juli iets speciaals aan de hand. Voor de kinderen is door Spurd een grote luchtglijbaan opgesteld op het voetbalveldje en vanuit een van de schoollokalen klinkt het opzwepende geluid van de djembé. Niet één, maar een complete band. Door de gangen en over het schoolplein lopen leraren en leraressen in exotische kleding nerveus dingen te regelen en het is wel duidelijk; hier is niet zomaar een feestje aan de gang.   

Directeur Deborah Goudland, gehuld in Surinaamse kledij, legt uit wat er aan hand is. “We kiezen elk jaar voor twee cultuurfeesten om de kinderen kennis te laten maken met andere landen en culturen en dit jaar is dat Keti Koti, viering van de afschaffing van de slavernij.”  Kinderen van niet-Surinaamse afkomst hebben er volgens de directeur geen enkel probleem mee. “Iedereen staat open voor het leren van elkaar. Of je nou uit het ene of het andere land komt, maakt helemaal niets uit. Ik voel vandaag in de school een hele grote vorm van dankbaarheid dat wij er op De Koempoelan aandacht aan schenken.”

Directeur Deborah Goudland

Trots
Voor kinderen is feest natuurlijk altijd leuk, maar er wordt door een leerkracht ook aandacht gegeven aan de achtergronden Bijvoorbeeld door Surinaamse dansen en liedjes. Daarnaast wordt er ook thuis over gesproken, waardoor de kinderen begrijpen waar het om gaat. Goudland: ”Dat dit in de multiculturele Purmerendse samenleving wordt nagestreefd vervult mij van trots.”   

Vrijheid
Het is een dubbel feest, want juf Denise neemt afscheid. Zij is vanaf 1 april 1999 een van de eerste leerkrachten op ook de eerste school in Weidevenne en daar altijd gebleven. Zij gaat genieten van haar (pre)pensioen, een nieuw begin. Ook een vorm van vrijheid, natuurlijk niet te vergelijken met de afschaffing van de slavernij, maar symbolisch gezien is er een link. Als juf Denise haar afscheid aankondigt, is de Cultuurdag al gepland en besluit de school de feestelijkheden te combineren. Juf wordt tijdens Keti Koti naar school gelokt en opgewacht door alle leerlingen. Via een lange erehaag met slingers, muziek en zang en een uit leerlingen bestaande Djembé groep wordt Juf Denise verwelkomt voor haar afscheidsfeest.

Het is een mooie dag op De Koempoelan. Ook de ouders die een kijkje komen nemen zijn enthousiast: “Het is een fantastisch feest.”

 

Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’ in de Surinaamse taal Sranantongo en is een jaarlijks terugkerende feestdag, waarop wordt herdacht en gevierd dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en het Nederlands Caribisch gebied. Op 1 juli 1863 kwamen met de afschaffing van de slavernij ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen vrij. In Suriname is 1 juli een nationale feestdag, officieel Dag der Vrijheden.

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *