Kerststallen en kerstbomen in het Purmerends Museum

12/12/2019

Woensdag 11 december gingen kinderen van de Oecumenische Basisschool Het Baken op pad naar het Purmerends Museum. De afgelopen weken waren de kinderen, tussen het zingen van Sinterklaasliedjes het bedenken van surprises, ook nog druk in de weer met het maken van poppen en dieren voor de kerststal. Eén van de kinderen van juf Rita van Bavel raakte helemaal in de war: “Juf, eerst komt toch Sinterklaas en dan pas Kerst?”. Rita moest er wel om lachen en kon zich de verwarring wel voorstellen. De leukste/mooiste kerststallen zijn naar de tentoonstelling Uitgestald in het Purmerends Museum gegaan.

Rita verzamelt sinds 1974 Kerststallen en is begonnen met een één kerststal voor een lagere school in Volendam waar ze toen lesgaf. Sinds 1990 geeft zij les bij het Baken in Purmerend, maar het verzamelen gaat gewoon door. Rita:” Het is een beetje uit de hand gelopen!”  Gelukkig vindt haar man Henk het niet erg. In de tentoonstelling staan kerststallen uit verschillende landen, waaronder een bijzondere van Henk Wartenbergh. Deze kerststal kocht hij tijdens zijn fietstocht door Peru in 1960.

Kerststal uit Peru

Route in Monnickendam
In de kapel van de RK-kerk aan het Noordeinde in Monnickendam staan inmiddels ruim vijfhonderd kerststallen van Rita en Henk, waaronder de levensgroot met handgemaakte kerstgroep van Herman van Elteren (91 jaar), kunstenaar uit Monnickendam. Daarnaast heeft Rita ook samen met de Stichting Promotie Waterland een kerststallenroute uitgezet door de oude binnenstad van Monnickendam. Deze route, voert langs ruim vijftig gevels en is gratis verkrijgbaar via de website van het SPW.

Zelf aan de slag
Roel Schardam heeft een collectie van maar liefst vijftig kerstboompjes in allerlei uitvoeringen en deze zijn naast de kerstallen ook in het Purmerends Museum te bewonderen. Tijdens de duur van de tentoonstelling, t/m 12 januari, kunnen kinderen (en natuurlijk ook hun ouders) zelf aan de slag. Ze kunnen kerststerren of een kerststal van ijslolly-stokjes maken. Deze mogen mee naar huis worden genomen of in de grote kerstboom worden opgehangen. Op woensdag 18 en zaterdag 21 december is er in de middag ook een medewerker van het museum aanwezig om te helpen.

Tentoonstelling Uitgestald. Purmerends Museum t/m 12 januari 2020.
Juf van Bakel (links) helpt mee met knutselen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerstgroep Herman van Elteren

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *