Java en Sumba, twee bijzondere straatnamen in Weidevenne

03/09/2019

Purmerend is een van de 61 gemeenten met een buurt met Indische straatnamen, maar de enige met de naam Gordel van Smaragd. Dick Rozing uit Amersfoort, aardrijkskundeleraar en geograaf, schrijft een boek over alle Indische buurten in Nederland en bij zijn onderzoek kwam hij terecht in Weidevenne met de straten vernoemd naar de Indonesische eilanden: Timor, Java, Sumatra, Bali, Sumba, Lombok, Sulawesi, Flores, Kalimantan en Madura. De redactie van weidevenner.nl was benieuwd naar de verhalen achter deze straatnamen en de moderne schrijfwijze.

Het blijkt dat hier veel over te vertellen valt. Waarom in Weidevenne geen Javastraat of Sumbastraat? Dick Rozing kwam naar de Indische buurt in Weidevenne om het ter plaatse voor onze camera in een miniview toe te lichten. Uiteindelijk was er zoveel te vertellen dat het een drieluik is geworden, waarvan het tweede deel nu op de site staat. Deel 1, over de Gordel van Smaragd kunt u hier terugkijken.
Klik op deze link om de video te bekijkenen houd de website in de gaten voor de derde en tevens laatste aflevering.

Dick Rozing

Eerste bewoners
In september plaatste Dick een oproep op weidevenner.nl aan de eerste bewoners voor foto’s van de bouw van de Indische buurt en die oproep wil hij graag herhalen.  Heeft u foto’s of knipsels van de bouw van deze buurt of kent u nog bewoners van het eerste uur, laat het Dick weten. U kunt de foto’s mailen naar info@dickrozing.nl. Ook informatie over het ontstaan van de straatnamen van Indische eilanden en als enige gemeente in Nederland de naam Gordel van Smaragd, is van harte welkom.

Meer informatie is te vinden op https://www.indischebuurten.nl/buurten/50-purmerend. Uiteraard kunt u uw foto’s/verhalen ook mailen naar  redactieweidevenner@gmail.com, wij zorgen dan dat Dick de foto’s krijgt en misschien worden ze opgenomen in het boek.

Klik op onderstaande foto om het interview te bekijken.

Miniview met Dick Rozing en Piet Jonker

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *