Inloopmiddag VHP-huis aan de Kanaaldijk

26/07/2022

Trambrug

De Vereniging Historisch Purmerend houdt elke laatste zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag in het VHP- huis aan de Kanaaldijk 10. Op zaterdag 30 juli staat de deur open en de koffie klaar voor iedereen die wat meer wil weten over de historie van Purmerend en omstreken. Het VHP-huis is te bereiken vanuit de binnenstad over de Sluisbrug links en vanuit Weidevenne voor de brug rechts. Via het fietspad vanaf de Melkwegbrug het laatste voormalig brugwachters(hoek)huis.

Tijdens de inloopmiddag is er de unieke mogelijkheid om eens te zien hoe uw huis, straat of wijk er vroeger uitzag of waar ouders of grootouders woonden. Er zijn VHP- leden aanwezig om te helpen bij het zoeken en beantwoorden van vragen. Daarnaast zijn er heel veel foto’s en ansichtkaarten van oud-Purmerend en Beemster, plattegronden, kaarten, prenten, schilderijen en objecten van bedrijven te bewonderen. Verzamelaars kunnen terecht voor aankoop van dubbele ansichtkaarten en ook zijn er boeken over Purmerend te koop.

Gratis toegang
Wie foto’s of andere zaken aan de vereniging ter beschikking wil stellen is van harte welkom. Ook voor vragen of een gezellig praatje staat de deur open, zowel voor leden als niet-leden. Lid worden kan ook, dan ontvangt u twee maal per jaar het VHP Magazine, boordevol verhalen over de historie van Purmerend en gratis toegang tot film- en fotopresentaties.

Voor meer informatie: mail: secretaris@vereniginghistorischpurmerend.nl of www.vereniginghistorischpurmerend.nl.

Purmerenders waren in het verleden niet altijd even blij met stoomvoertuigen, getuige onderstaand krantenbericht uit 1900.

‘Bewoners van de Kanaalschans en Kanaalkade zijn voornemens een adres aan den Raad te zenden, waarin ze hunne klachten zullen vermelden betreffende den geweldigen rook, die herhaaldelijk uit den schoorsteen van de tramlocomotieven komt en in hunne woningen een ondraaglijke stank verspreidt niet alleen, maar ook hunne vensterbanken en daken verontreinigt door ’t daarop vallende roet. Zijn we wel ingelicht, dan is bij de voorwaarden der concessie door den Raad bepaald, dat er niet anders dan met cokes mag gestookt worden en het verboden is ’t vuur op te rakelen, wanneer de tram door de gemeente rijdt. Vele machinisten schijnen zich aan die bepalingen niet te storen, trots de begeleiding van politie-agenten.’t Wordt tijd, dat hieraan eens paal en perk wordt gesteld, en de machinisten die zich hieraan schuldig maken door de directie of den rechter voorbeeldig worden gestraft.’

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.