Hondencontroleur aan de deur

24/06/2020

De gemeente Purmerend houdt in juli een uitgebreide controle op hondenbezit. Controleurs gaan na of hondenbelasting is betaald: de ervaring van de gemeente leert dat niet iedere hondenbezitter(s) zijn of haar viervoeter aanmeldt. De controleurs komen aan de deur en stellen een aantal vragen. Het is de bedoeling dat de controleur de vragen aan de deur afhandelt. Hij draagt een legitimatiebewijs bij zich. Als er een niet geregistreerde hond wordt aangetroffen, moet de eigenaar alsnog € 76,80 per hond per jaar betalen. Is de bewoner niet thuis, maar is er het vermoeden dat er sprake is van hondenbezit, dan gaat er een aangifteformulier in de brievenbus.

Hondenbezitters kunnen dan alsnog hun hond aanmelden bij de gemeente. Aangifte is mogelijk op www.purmerend.nl/hond-aan-afmelden. Na de controle verstuurt de gemeente aanslagbiljetten naar de nieuw gevonden hondenbezitters. De opbrengst van de hondenbelasting wordt gebruikt voor voorzieningen voor honden, zoals het schoonhouden of inrichten van uitlaatroutes en losloopgebieden.

Bezwaar
Bent u van mening dat de aanslag ten onrechte is opgelegd? Dan kunt u tegen de aanslag een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Binnen zes weken na dagtekening van de aanslag stuurt u een brief aan de teammanager Belastingen. Vermeld het aanslagbiljetnummer en op welke gronden u bezwaar maakt. Adres: Gemeente Purmerend Team Belastingen Antwoordnummer 55 1440 VB Purmerend. De gemeente moet de datum van wijziging schriftelijk binnen zes weken ontvangen. Stuur een bewijs mee waaruit blijkt dat u de hond niet meer heeft. Dit kan zijn van de dierenarts, het dierenasiel, het dierencrematorium of van de nieuwe eigenaar.

Nul op rekest
De hondenbelasting in Purmerend bestaat al heel lang. Al in 1875 werd in de gemeenteraad gepleit voor afschaffing, maar dat ging niet door. Ook in een korter verleden probeerden politieke partijen de belasting te schrappen, maar ook die kregen nul op rekest. Op 24-11-2016 werd zelfs een nieuwe regeling van kracht en het te betalen bedrag vastgesteld op 76,80 euro per jaar. In 1894 probeerden slimme bewoners van de Overweersche polder ook al onder de hondenbelasting uit te komen. Zij lieten de gemeente weten ’niet te kunnen genieten van het gaslicht, waarvoor wij toch ook belasting betalen’ en zij vragen hiervoor een vergoeding ‘door ons vrij te stellen van het betalen van hondenbelasting’.  Het feest ging niet door.

Formulieren voor aangifte of afmelding vindt u op:

https://www.purmerend.nl/sites/default/files/hondenbelasting_afmelding_belastingmagazine_0.pdf      

https://www.purmerend.nl/sites/default/files/hondenbelasting_aangifte.pdf

 

4 comments

  1. R. Peters schreef:

    Wanneer komt de kattenbelasting?
    De hondenbezitter moet betalen en opruimen, de katten bezitter rot zijn kat naar buiten en die schikt elke tuin vol van anderen.

  2. Annette schreef:

    Discriminatie van de hond: voor een kat hoeft niemand te betalen. Niet te geloven dat dit nog bestaat. Hoe lang accepteren wij dit nog? Demonstreren op de Koemarkt?

  3. S schreef:

    Zo top! Nu nog kattenbelasting en plezierbootjes waar de hele samenleving even voor stil staat!
    Hondenbelasting? Hoezo???? Zelf opruimen bijna of geen uitlaatplekken aanlijnplicht……kom op!!!!!! Wie heeft hier nu last van???? Leuk melkkoetje misschien?????

  4. Mirjam schreef:

    Ik heb 1 hond en 2 katten. Voor de hond betaal ik. Ik vind het verschil in hoogte per gemeente wel opmerkelijk. Hier betaal je 76 euro, in Waterland is dat 55 euro.

    De katten komen overigens alleen in onze eigen, afgezette tuin. Ik zou het raar vinden als ik ook nog kattenbelasting zou moeten betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *