Handje klap terug op de Koemarkt

23/07/2018

In januari 2018 berichtte de weidevenner.nl over het verdwijnen van de sierbestrating bij het marktmeestergebouwtje. De gemeente liet daarop weten dat de bestrating was weggehaald en opgeslagen op de gemeentewerf vanwege de verplaatsing van het gebouwtje. Dat is echter geen geschikte plek om de bestrating voor lange tijd op te slaan en daarom heeft de gemeente besloten de sierbestrating tijdelijk aan te leggen op een andere locatie op de Koemarkt. De bestrating komt ter hoogte van restaurant De Doele, in het verlengde van Concordia, te liggen. Zie tekening onderaan.

Op maandag 23 juli is begonnen met het aanleggen op de nieuwe (tijdelijke) plek. Als de Markthal op het NUKA-terrein gereed is wordt de bestrating weer teruggeplaatst bij het Marktmeestergebouwtje. Tijdens de werkzaamheden blijft de Koemarkt toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Handje klap
De sierstenen vormen een mozaïek van twee veehandelaren die via handje klap proberen zaken te doen. Het mozaïek is in 1988 tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Beton Maatschappij. Praktijkleider B. Kwaak van het Samenwerkingsverband Grond- weg- en Waterbouw heeft met zijn leerlingen de stenen gelegd. Wethouder H. Brinkman onthulde het symbool van vier vierkante meter, waarbij ook wethouders J. Guichelaar en H. Harmsen aanwezig waren. Marktmeester Van Dijk liet de aanwezigen weten de stenen als een onderdeel van de markt te beschouwen: “Het onderstreept als het ware de belangrijkheid van de markt.” Wethouder Brinkman vond de dat stenen als beeldmerk bij de markt thuishoren ‘zoals de markt bij Purmerend’.

Marktklok
Veel Purmerenders zijn blij dat bij de komende ontwikkeling van dit deel van de stad het marktgebouwtje behouden blijft. Misschien krijgt de originele marktklok, die eens de gevel van Villa Clementine sierde en lange tijd spoorloos was, ook een plekje aan het gebouwtje.

Heeft u vragen over de aanleg van de sierbestrating, neem dan contact op met Dirk Korringa via (0299) 452 452.

Tekening: Gemeente Purmerend.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *