Handje Klap terug bij marktkantoor

11/03/2020

Het oude marktkantoor op de hoek Plantsoenstraat / Koemarkt, gebouwd in 1910 door aannemer J. Kobes, naar een ontwerp van gemeentearchitect W. Postema, moest wijken voor de bouw van de nieuwe Markthal. In plaats van slopen werd het gerenoveerde en tot monument verklaarde kantoor in z’n geheel op spectaculaire wijze verplaatst naar een andere plek op de Koemarkt. Het mozaïek ‘Handje Klap’ heeft, nu de Markthal gereed is, uiteindelijk ook een prominente plek gekregen pal voor het marktkantoor.

Voor de bouw van de gesloopte NUKA (nuchtere kalveren) hal werd dat deel van Koemarkt ook gebruikt voor de veehandel en vanuit het kantoor had de marktmeester een prima overzicht van de markt. Als de klok op de Schapenmarkt Villa Clementine) zeven uur aangaf, liet de marktmeester via de grote luidspreker aan het marktkantoor weten dat de markt geopend was en de handel mocht beginnen.

Beeldmerk bij de markt
Die sierstenen in de straat voor het kantoor op de oude plek vormden een mozaïek van twee veehandelaren die via handje klap proberen zaken te doen. Het mozaïek is in 1988 tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Beton Maatschappij en praktijkleider B. Kwaak van het Samenwerkingsverband Grond- weg- en Waterbouw heeft met drie leerlingen de stenen gelegd. Wethouder H. Brinkman onthulde het symbool van vier vierkante meter, onder toeziend oog van wethouders J. Guichelaar en H. Harmsen. Marktmeester Van Dijk liet de aanwezigen weten de stenen als een onderdeel van de markt te beschouwen: “Het onderstreept als het ware de belangrijkheid van de markt.” Wethouder Brinkman vond de dat stenen als beeldmerk bij de markt thuishoren: ‘zoals de markt bij Purmerend’.

Terug
Het mozaïek werd voor de verhuizing zorgvuldig uitgegraven en opgeslagen, maar dat bleek geen goede oplossing. Daarom werd het tijdelijk op een andere plek op de Koemarkt gelegd, maar nu is het terug waar het hoort, voor het marktkantoor.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

2 comments

  1. Lionne Weijde schreef:

    Wat ontzettend leuk zeg!!! Oude traditie terug laten komen op stekjes in Purmerend!!! Past geheel achter het idee dat ik had om Purmerend op de kaart te zetten, door muziek, toneel, figuratie ook meer bij evenementen. In geschiedenis van Purmerend kruipen en dit op kleine schaal laten zien aan de mensen. Geeft ook stukje vertrouwen terug in een best rare wereld!!! 💜😁

  2. Angelique Greuter schreef:

    Ik werk nu ongeveer 16 jaar met plezier in dit kantoortje.
    Het heeft veel inzet gekost, maar ben heel blij met het resultaat!
    Het is een van de mooiste werkplekjes van Purmerend geworden.👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *