Grote deelname Herdenkingstocht

04/05/2022

De Herdenkingstocht op 4 mei groeide onderweg naar het monument aan de Jaagweg aan tot naar schatting vierhonderd deelnemers. Bij het gedenkteken voor de drie op die plek gefusilleerde verzetsmannen op 15 december 1944 werden kransen en bloemen gelegd en stonden deelnemers even stil bij mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Deze keer liepen weer veel kinderen mee, waaronder leerlingen van Oecumenische Basisschool Trifolium. Ook op de Kaasmarkt werden kransen en bloemen gelegd bij de plaquette.

Na het blazen van Taptoe werden twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus, gespeeld door Koperensemble Stedelijk Orkest. Burgemeester Don Bijl ging in zijn toespraak in op de gebeurtenissen in Oekraïne. Bijl: “We zien dagelijks de verschrikkingen in Oekraïne, waarbij het land wordt verwoest en de vrijheden met voeten worden getreden. De gevolgen ervaren wij dagelijks in ons land Gelukkig niet in dezelfde mate, maar wel met heftigheid. Het opvangen van vluchtelingen gaat dagelijks door en vraagt veel van ons, maar nog veel meer van de vluchtelingen zelf. Wie iemand met angst in de ogen heeft gekeken, zal begrijpen wat ik bedoel.” 

Niet vanzelfsprekend
De burgemeester gaf aan trots te zijn op hoe de samenleving zich hierbij opstelt en de hulp die geboden wordt. Maar dat gelijkertijd niet de ogen gesloten mogen worden voor de noden die ook hier zijn. Bijl: “De waarden van onze democratische rechtstaat vormen het fundament van de afwegingen die wij hierbij moeten maken en daar is solidariteit voor nodig. Corona en Oekraïne leren weer eens hoe groot de betekenis van maatschappelijke verbinding is. Wij mensen hebben elkaar nodig. Wij hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar respectvol omgaan met elkaar, naar elkaar luisteren en de ander ook wat gunnen, zijn waarden die in een beschaafde samenleving thuis horen. Het eerste wat dictaturen doen, is mensen de mond snoeren, en dat gebeurde in 40-45. Daarom moeten wij alert blijven, ook in onze eigen omgeving en daarom moeten wij op 4 mei blijven herdenken. Om erbij stil te staan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.” 

Dick Blokker, voorzitter comité 4-5 mei Purmerend, noemde de namen van de om het leven gekomen Purmerendse verzetsmensen, militairen en de vier niet teruggekeerde joodse Purmerenders. Aansluitend was er in de Nicolaaskerk een herdenkingsbijeenkomst en werd in Het Filmhuis de film Persian Lessons, gedraaid.

 

 

 

 

 

 

 

 

1 comment

  1. Fabian schreef:

    Dit is mooi man 🫶🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.