Gratis brug in Purmerend

12/10/2012

Soms heb je als gemeente een meevallertje en krijg je iets moois voor weinig of geen geld. 76 jaar geleden kreeg Purmerend een brug waarmee drie vliegen in één klap werden geslagen; een gratis brug, een cadeau voor de burgemeester en een mooie aanwinst voor het plantsoen.

Voor het 12,5-jarig ambtsjubileum van burgemeester Hendrik Cramwinckel moest een cadeau komen, maar de gemeentekas was vrijwel leeg. Geld voor een monument, standbeeld, bank of mooie lantaarn was er niet. Er werd een list bedacht en in plaats van een cadeau kreeg de burgemeester een compleet plantsoen aangeboden: het Burgemeester Cramwinckelplantsoen. Langs de Stationsweg was het jarenlang een modderpoel en daarvan was door de werkverschaffing een mooi plantsoen gemaakt. De burgemeester (gepensioneerd Majoor in het Ned. Indisch leger en onderscheiden met de Militaire Willemsorde), wilde eerst van geen jubileum weten, omdat tijdens zijn ambtsperiode ‘men de burgemeester niet altijd een aangename bejegening heeft betoond’ (zijn militaire achtergrond werd door de Purmerenders niet erg op prijs gesteld, en menigeen liep hem voorbij zonder te groeten), maar hij was toch blij verrast met het geschenk.

  • Kneppelhout

De vijvers in het plantsoen waren uitgegraven tot een soort gracht en daar paste natuurlijk een mooie brug bij. Helaas was Purmerend financieel afhankelijk van het Rijk, maar gelukkig schoot de ‘Vereniging van belastingbetalers’ te hulp en stelde de benodigde tweehonderdvijftig gulden beschikbaar. Deze vereniging was in 1920 opgericht om te zorgen dat ’de gemeentelijke belastingen niet zouden worden opgevoerd boven de draagkracht der burgers.’ Er werd toen ook al veel geld uitgegeven aan bijvoorbeeld scholenbouw en het moest natuurlijk niet te gek worden. De club had vierhonderd leden die toezagen op het voorkomen van ‘smijten met geld van gemeentewege.’ Het Departement van Sociale Zaken gaf toestemming om door jeugdige werklozen een brug te laten maken van kneppelhout (buitenkant van een eikenboom), en in oktober 1936 werd de brug geplaatst. Het is een van de mooiste plekjes in Purmerend en vele bruidsparen gingen (en gaan) er op de foto. In 1985 werd de brug vervangen door een wit geschilderd ijzeren exemplaar. Volgens velen, waaronder de bewoners van het Rode Dorp, lang niet zo mooi als de originele brug.

  • Iets duurder

Purmerend heeft nu de Melkwegbrug, een stukje groter en hoger, niet van kneppelhout, wel mooi, maar ook iets duurder. De Vereniging van belastingbetalers bestaat niet meer, want iedereen is nu verplicht lid van de Belastingdienst. De Melkwegbrug is van ons allemaal.

  • Artikel van Piet Jonker, redactie wijkkrant Centrum
  • Foto: Kneppelbrug met op de achtergrond het Stadsziekenhuis in aanbouw (plm. 1940). Foto: Jan Kramer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *