Graf van Jan ten Cate krijgt opknapbeurt

29/07/2021

Op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Purmerweg in Purmerend zijn veel mooie graven te vinden. Van klein tot groot en veelal onderhouden door nabestaanden. Deze week gingen Paula Bakker en Angela Dekker met emmer, borstels en schoonmaakmiddel aan de slag bij het graf van Jan ten Cate. Na flink borstelen, koffie en weer borstelen, kwamen de inscripties in het witte marmer weer voorzichtig tevoorschijn en als volleerde tuinvrouwen doken ze in de beplanting.

Na zijn overlijden op 24 september 1996 is Jan ten Cate bijgezet in het graf van zijn in 1967 overleden moeder Elizabeth ten Cate-Stapper. Jan heeft zich vijftig jaar geleden ingespannen voor de oprichting van de Vereniging Historisch Purmerend en veel oudere Purmerenders herinneren zich hem, want hij liet regelmatig van zich horen in de lokale kranten en tijdens bijeenkomsten. Vooral over het slopen van oude panden kon hij zich behoorlijk opwinden. Daarnaast heeft hij zich ingespannen voor de terugkeer van het Garrels orgel in de Nicolaaskerk, wat mede door het schenken van zijn erfenis is gelukt.

Triest en verdrietig
Het mooie wit marmeren graf ligt onder een grote boom en mede door de schaduw daarvan werd het er niet mooier op. Paula: “In vind het ontzettend jammer dat het graf er zo bijligt. Normaal doen we altijd opknapwerk op de oude begraafplaats aan de Nieuwstraat en nu maken we een uitstapje naar de nieuwe begraafplaats. Samen met Angela zijn we na wat rondvragen gewoon begonnen.”  Angela: “Toen ik hier een keer langs kwam vond ik het er zo triest en verdrietig uitzien dat ik naar Paula ben gestapt met de vraag of we er iets aan konden doen. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn aan het schoonmaken gegaan. Het eerste resultaat ziet er al prima uit.”

QR-code
Er moet nog wel een en ander gebeuren, bijvoorbeeld het opnieuw schilderen van de letters en planten van nieuw groen, maar de dames zijn vol goede moed dat het er snel weer piekfijn uitziet. Toen Jan overleed was er nog geen QR-code waarmee je via je mobiele telefoon de lievelingsmuziek van de overledene kan beluisteren, maar geen nood, Jan liet de naam van zijn favoriete muziek ‘Adagio in G-KLTt. Albinoni’ in de marmeren omlijsting beitelen. Aan de ander kant staat de tekst ‘Dood zijn zij die men vergeet’.

Portret
Jan ten Cate is zeker niet vergeten. De boekjes Purmerend in oude ansichten en De stegen van Purmerend zijn nog steeds populair. Zijn commentaar op de bouw van het WEC (afschuwelijke bunker volgens Jan) en de sloop van het Stads Ziekenhuis liggen nog in het geheugen. Vijftig jaar na de oprichting van de VHP siert zijn portret de lidmaatschapskaart 2021 van de Vereniging Historisch Purmerend en ligt zijn graf er, als het aan Paula en Angela ligt, in dit jubileumjaar weer piekfijn verzorgd bij.

5 comments

  1. Mohamad.Gadi schreef:

    Heb Jan ten Cate persoonlijk gekend ,hij kwam vaak lunchen in het Vergulde Paardshoofd .
    Waar ik werkte in de jaren tachtig.

  2. b schreef:

    Meiden goed bezig!

  3. huub van Rooij schreef:

    hij zat ook bij de familie huisman met mij vader en een politie man daar dronken zij een borel bij dirk huisman was erg gezellig vele verhalen verteld ik ben een zoon jan van Rooij

  4. Arent Huisman schreef:

    Jeetje beste Huub van Rooij. Inderdaad elke zaterdag ochtend koffie drinken met een groep Purmerenders bij mijn vader Dirk Huisman in de kantine van de slagerij. En ook iedere zaterdag middag eten en drinken met een kleiner groepje Purmerenders. Waaronder ook o.a jouw vader Jan van Rooij en Jan ten Cate. Groetjes Arent Huisman

  5. martine schreef:

    Jan heeft zich ook ingezet voor het behoud van het bijzondere brugwachtershuisje bij de Beemsterbrug en voor het behoud van het Weeshuis op de Willen Eggertstraat. Helaas zonder het gewenste resultaat. De krant heeft er veel aandacht aan besteed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *