Gildegids Dick Blokker promoot Purmerend op tv

30/05/2020

Update: De uitzending is verplaatst naar dinsdag 2 juni om 21.30 uur. 
Op een mooie Pinksterdag…’ iedereen kent het liedje van André van den Heuvel en Leen Jongewaard. Voor Purmerend wordt deze dag dit jaar extra mooi, want de stad wordt letterlijk (hopelijk) en figuurlijk in het zonnetje gezet. Gildegids Dick Blokker is met een cameraploeg van het TV-programma Nieuwsuur op stap geweest om een paar mooie plekjes in Purmerend te laten zien. Het werd een aparte gildewandeling, waarvan het resultaat te zien is op maandag 1 juni (tweede pinksterdag) om 21.30 uur op NPO 2 (verplaatst naar dinsdag 2 juni).

Nieuwsuur was op zoek naar nog onontdekte plekjes, waar toeristen rustig kunnen genieten van de omgeving. Uit het boekje Onderschat Nederland van Diederik Samwel met tachtig onontdekte plekken werden er drie uitgekozen, waaronder Purmerend. Tijdens de boekpresentatie eerder dit jaar vertelde Dick Blokker enthousiast over ‘zijn stad’ en de vele mooie, interessante en historische plekjes die de moeite waard zijn om te bezoeken. In een column in Regio Zaken deed hij verslag van deze bijzondere boekpresentatie en uiteindelijk stond hij deze week voor de camera van Nieuwsuur om voor heel Nederland Purmerend te promoten.

Anekdotes
Het promoten van de marktstad kan je wel aan Dick overlaten, want ook als Gildegids weet hij de bezoekers altijd uitermate te boeien. Tijdens de stadswandelingen langs onder andere een deel van de 118 rijks- en gemeentelijke monumenten strooit hij met anekdotes over de (voormalige) bewoners van de historische panden. Dick is (helaas) niet geboren, maar wel getogen in Purmerend  en heeft in zijn jeugd vanuit zijn ouderlijk huis aan de Westerstraat elk plekje in de binnenstad ontdekt.

Handjeklap
Voor het tv-programma nam hij de gasten mee naar de Kaasmarkt, Koemarkt en Weidevenne. Op de Koemarkt gaf Dick een demonstratie handjeklap zoals dat in vroeger dagen elke dinsdag op de veemarkt gebeurde en voor een mooi uitzicht op Weidevenne werd de Melkwegbrug beklommen. In elk opzicht een brug tussen oud en nieuw Purmerend.

De uitzending is op dinsdag 2 juni, tweede pinksterdag, 21.30 uur op NPO 2.

Schrijver Diederik Samwel (r)met Gildegids Dick Blokker (l).

Schrijver Diederik Samwel (r)met Gildegids Dick Blokker (l).

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

3 comments

 1. Dick Blokker schreef:

  Helaas vanochtend bericht gekregen van de NOS dat de uitzending verplaatst is naar morgen 2 juni, zelfde tijd 21.30 uur in de rubriek Nieuwsuur!!

  MVG. Dick Blokker

 2. Sarah schreef:

  Misschien moet Dick maar eens handjeklap gaan doen met Nieuwsuur. Ook 2 juni is niets uitgezonden. Of had Dick het handjeklap al verloren.

  1. Conny Dijkstra schreef:

   We hebben vernomen dat het 3 juni wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *