Geveltuin ook mogelijk in Weidevenne

08/06/2021

Bewoners van Purmerend Centrum en Zuidoostbeemster  kunnen bij de gemeente een geveltuin aanvragen, maar dit geldt ook voor Weidevenne /Kop West. De actie is bedoeld voor huizen die geen voortuin hebben. Bij die huizen haalt de gemeente dan een aantal tegels uit de straat zodat bewoners daar plantjes voor in de plaats kunnen zetten. De gemeenten hebben zich onlangs aangesloten bij Stichting Steenbreek. Deze stichting zet zich in om de leefomgeving te vergroenen. Geveltuinen zijn een voorbeeld van het vergroenen van de eigen omgeving.

‘Belangrijk’, zo benadrukt wethouder Groen Eveline Tijmstra, ‘elke tegel die plaatsmaakt voor groen is er één. Een volledige voortuin aanleggen kan niet overal, maar we hebben gekeken naar wat er wel kan en daar zijn de geveltuinen een mooi voorbeeld van’.

Voorwaarden
De gemeenten vinden het belangrijk om de omgeving te vergroenen, maar het is net zo belangrijk dat de openbare ruimte toegankelijk blijft voor iedereen en dat stoepen begaanbaar blijven, ook voor mensen in rolstoelen of met kinderwagens. Bij elke aanmelding wordt daarom bekeken hoeveel ruimte er is voor een geveltuin. Na aanleg van de geveltuin krijgt de inwoner een cadeaubon voor een lokaal tuincentrum om daar planten te kopen. Inwoners onderhouden de geveltuin vervolgens zelf.

Ook een geveltuin?
Inwoners die geen eigen voortuin hebben, kunnen een geveltuin aanvragen op www.purmerend.nl/geveltuin. Vervolgens komt een medewerker van de gemeente langs om te bekijken hoe groot de tuin kan worden en wordt deze aangelegd. Op de website is ook meer informatie te vinden over welke planten geschikt zijn voor in een geveltuin.

https://www.youtube.com/watch?v=IaCGoKuguP4

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

1 comment

  1. Jan Steen schreef:

    Mooi idee om de omgeving te vergroenen, maar in Weidevenne zie ik steeds meer auto’s rijden die straatstenen of tegels komen brengen, het was misschien een beter idee geweest om een gemeentebelasting op elke tegel in de tuin in te voeren. Dan bereik je eerder het groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *