Gerda Hooijberg wint gedichtenwedstrijd met Perspectief

17/04/2021

De gedichtenwedstrijd van de veertigjarige Dichterskring Waterland staat dit keer in het teken van Perspectief. Tien gedichten die anoniem zijn ingezonden werden beoordeeld door een jury bestaande uit wethouder Eveline Tijmstra, Stefanie Schutte (’t Leesteken) en Adri  Lageweg (oud voorzitter). De jury is vol lof over de gedichten en er komen twee favorieten naar voren. In een winderige Zuidersteeg onthult Thea de Hilster, voorzitter van Dichterskring Waterland vrijdagmiddag het winnende gedicht ‘Perspectief’ van Gerda Hooijberg

Volkomen onverwacht ziet Gerda Hooijberg haar gedicht verschijnen, want het gedicht Vrijheid, dat moet plaatsmaken, is ook van haar hand. Ontroerd neemt Gerda de bloemen en felicitaties in ontvangst. Gerda: “Ik had zelf een favoriet, maar dan zie je ineens je eigen gedicht te voorschijn komen. Ja, en dan raak ik toch weer onder de indruk van vooral de laatste zinnen. Daar gaat het om, je moet het positief bekijken, zelf het initiatief nemen in deze moeilijke tijd’ en het goede eruit halen.”

Initiatief nemen
Oud voorzitter Adri Lageweg kan het dichten niet laten en opent zijn speech met: “Als je nooit een gedicht zou lezen, leefde je in een wereld zonder lied, zou er geen uitlaat voor je vreugde wezen, geen toevluchtsoord voor je verdriet.” Met de keuze van het winnende gedicht is hij het eens. “Het is een gedicht met een heel mooi perspectief, het ontvouwd zich van donker naar licht, verenigt perspectief, hoop en verwachtingen en raadt ons ook aan zelf het initiatief te nemen.”

Poëziemuur  
Voorzitter Thea de Hilster (zelf meermaals winnaar van een gedichtenwedstrijd) kijkt terug naar het eerste gedicht dat aan de zijgevel van café Bakker kwam te hangen. Vanwege de bouw van de Markthal is dat niet meer mogelijk en na parkeergarage ’t Lammetje is sindsdien is de muur van het Eggert Winkelcentrum aan de Zuidersteeg de perfecte plek voor een poëziemuur  

Zonnig perspectief
Het juryrapport vermeldt; ‘Makkelijk leesbaar, voldoende ruimte voor eigen interpretatie, mooie beelden die van beklemming toewerken naar een zonnig perspectief, prachtige regels, vooral in de laatste strofe, met een goede poëtische zeggingskracht’.

Wisselweken
Dichterskring Waterland bestaat in april 40 jaar. Daarom is er een nieuwe bundel gemaakt, waarbij fotografen dichters hebben geïnspireerd en dichters fotografen. Er zijn vijftig gedichten met foto’s op A-4 formaat gebundeld. In Purmerend staan de gedichten in etalages van winkels in de Zuidersteeg, Achter de Kerk, de Strada, Hoogstraat, Kaasmarkt, Padjedijk, Peperstraat, Breedstraat, Dubbele Buurt en Koemarkt. De bundel Wisselwerken is te koop bij boekhandel Het Leesteken en kost € 10 euro.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

1 comment

  1. Gerda hooijberg schreef:

    Heel mooi overzicht van het onthullen van het gedicht Perspectief en een goede uiteenzetting in woorden. Daarnaast de vermelding dat de Dichterskring 40 jaar bestaat en een bundel is uitgegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *