Gemeente Purmerend helpt bij schulden

19/01/2022

Gemeente Purmerend verbindt zich de komende twee jaar aan de Nationale Schuldhulproute dat bestaat uit een gratis telefoonnummer en online test op geldfit.nl. Inwoners en ondernemers kunnen de test invullen en worden – afhankelijk van de uitkomst – doorverwezen naar hulp via een vrijwilliger, de gemeente of schuldhulp. Bellen of chatten kan naar telefoonnummer 0800-8115. Een van de medewerkers biedt een luisterend oor en kijkt waar men in de buurt terecht kan voor hulp. 

Om mensen met financiële zorgen zo goed mogelijk te helpen, is de online test op Geldfit.nl ontwikkeld. Op basis van de ingevulde gegevens krijgen mensen een passend hulpaanbod: tips of een doorverwijzing naar hulp bij een (lokale) instantie, zoals de gemeente. De test biedt mensen de mogelijkheid om op een zelf gekozen moment, wanneer het hen uitkomt, de test te maken, ook als er geen geldzorgen zijn.

Geldzorgen voorkomen
Door aan te sluiten bij de Nationale Schuldhulproute kan de gemeente Purmerend inwoners met geldzorgen beter bereiken en begeleiden naar passende hulp. Wethouder Mario Hegger: “Wij willen voorkomen dat mensen schulden krijgen, want geldzorgen komen niet alleen. Het veroorzaakt stress, gezondheidsklachten en het heeft effect op iedereen in het gezin, zoals slechte schoolresultaten van de kinderen of problemen op het werk. Geldzorgen kunnen snel groter worden als je niets doet, en het kan iedereen overkomen. Soms is het niet eens je eigen schuld en daarom is de geldfittest een mooie manier om zelf te kijken of je geldzaken op orde zijn. Meer geld overhouden geeft rust in je hoofd.”

Gemeente zet in op preventie
De komende vijf jaar werkt het team Schulddienstverlening van gemeente Purmerend aan de aanpak schulden en geldzorgen. Naast aansluiten bij dit initiatief, pakt het team meer acties op de komende tijd, zoals de samenwerking versterken met personen, organisaties en instellingen buiten de eigen organisatie  en afspraken maken over signaleren van geldzorgen. Daarnaast worden trainingen aangeboden aan onder meer jongeren, statushouders en inwoners die zorg krijgen of minder goed zijn in lezen en schrijven. Dit gaat in samenwerking met scholen om kinderen en ouders te leren over omgaan met geld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *