Freedom Flame tulpen op oude begraafplaats

06/12/2019

Vanwege het vieren van 75 jaar Bevrijding in Nederland, volgend jaar in Purmerend, heeft de gemeente op diverse plekken in de stad tulpenbollen geplant. Ook bij de ingang van de oude begraafplaats aan de Nieuwstraat zijn bollen de grond in gegaan. De SBOP (Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend) is daar meteen op aangehaakt en vrijwilligers Jan kramer en Jan Nieuwenhuijzen hebben bollen geplant bij een aantal graven van personen die op wat voor manier dan ook veel hebben betekend voor de vrijheid van Nederlanders.

Het gaat om twee graven die zijn aangemeld bij de oorlogsgravenstichting en twee graven waarvan de SBOP vindt dat daar ook aandacht voor moet zijn vanwege hun aandeel in de Tweede Wereldoorlog. De bij de Oorlogsgravenstichting aangemelde graven zijn: Johannes Kolijn, belastingambtenaar en werkzaam in het verzet, die op 4 augustus 1944 ’s avonds om half acht in de deuropening van zijn huis aan het Venediën door drie mannen werd neergeschoten. Een spoedoperatie in het ziekenhuis mocht niet meer baten en dezelfde nacht is hij overleden. Over Cornelis Arend Groot, geboren in de Beemster en overleden op 17 juli 1945 in Purmerend is bij de SBOP (nog) weinig bekend.

Saluutschoten
De twee niet aangemelde graven zijn: Simon de Ridder, geboren in Amsterdam en vanaf 1921 woonachtig in de Purmer. Hij was sergeant-vlieger bij het squadron FAA 1847 dat bestond uit vier Britse en acht Nederlandse jachtvliegtuigen. In maart 1944 botsten De Ridder en zijn vriend Johan Blok boven Noord-Ierland op elkaar en stortten neer. Beide piloten kwamen om. De Ridder is herbegraven op het Eereveld in Loenen. Arie van der Graaf, hulprechercheur bij de P.O.D  (Politieke Opsporing Dienst) kwam in augustus 1945 bij een verkeersongeval om het leven. Bij de begrafenisplechtigheid werden saluutschoten afgevuurd door een erewacht van de Binnenlandse strijdkrachten.

Vrijheidsvuur
De geplante bollen zijn Freedom Flame tulpen. Stichting Freedom Flame heeft als doel bewustwording te creëren rondom het thema ‘Leven in vrijheid’, ondermeer door het verspreiden van de Freedom Flame tulp die staat als symbool voor de boodschap achter het vrijheidsvuur. Voorlopig zijn de tulpen nog niet te bewonderen, maar hiermee hebben de vrijwilligers van SBOP de eerste aanzet gegeven voor de viering van 75 jaar Bevrijding.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *