Financiële steun voor cultuur

06/10/2020

Wethouder Eveline Tijmstra

Net als veel sectoren is ook de culturele sector hard getroffen door COVID-19 en de bijbehorende coronamaatregelen. Veel culturele instellingen moesten half maart per direct sluiten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Samen met het Rijk heeft de gemeente geïnventariseerd wat de financiële schade is als gevolg van COVID-19 en met de culturele organisaties en de provincie Noord-Holland een financieel pakket samengesteld van ruim 9 ton, zodat deze sector ook overeind blijft.

Wethouder Eveline Tijmstra:  “Voorstellingen konden niet meer fysiek plaatsvinden, cursussen gingen niet door en ook cultuurlessen op scholen konden niet doorgaan. Mijn doel is om de culturele sector in Purmerend door de coronagolf te loodsen. Iedereen moet financieel overeind blijven of het nu om het theater gaat, de bibliotheek, het museum of amateurverenigingen. Cultuur is de voedingsbodem voor talent, zorgt voor verbinding in de stad en voor plezier en ontspanning.

Overeind houden
Moncef Beekhof, directeur Purmerends Museum: “Voor zowel ons museum als andere culturele instellingen in Purmerend is het belangrijk dat lokale, regionale en landelijke belanghebbenden  zijn samengekomen om het veelzijdige culturele aanbod en de culturele infrastructuur overeind te houden. In deze moeilijke tijd is kunst en cultuur meer dan ooit noodzakelijk en het is goed te zien dat dit wordt ondersteund en ook voor de (nabije) toekomst wordt veiliggesteld.”
Rob Bout, interim-directeur Pop- & Cultuurpodium P3: “Vanaf het allereerste begin dat we werden geconfronteerd met het coronavirus heeft de gemeente contact met P3 gezocht én gehouden. De betrokkenheid alleen al was een hart onder de riem. Deze steun zal er toe leiden dat P3 haar activiteiten tot ver in 2021 kan voortzetten.” 

Gezamenlijke inventarisatie
Daarnaast is onderzocht welk beroep de Purmerendse instellingen op de steunmaatregelen van het Rijk en het beschikbaar gestelde noodfonds van de Provincie Noord-Holland kunnen doen. Een deel van de Purmerendse culturele instellingen komt niet in aanmerking voor steun vanuit de andere overheden en doet een beroep op de gemeente. De financiële steun vanuit de gemeente bedraagt € 408.563,-. De steun vanuit het Rijk bedraagt € 63.554,-. Bij de Provincie Noord-Holland is een aanvraag ingediend van € 469.089,-. Hiermee komt de totale financiële steun op ruim € 9 ton.

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *