Filmpje Pinksterdrie, bokkie kopen in Purmerend

03/06/2020

Pinksterdrie was vroeger een ware feestdag voor Purmerenders en bezoekers uit vooral de Zaanstreek. Naast een grote warenmarkt met standwerkers werd ook de veemarkt druk bezocht. De geur van het vee, het stro en het laveren tussen de koeienvlaaien was voor veel bezoekers een echte belevenis. Cafés konden de koffie en koek niet aanslepen en ook de winkeliers draaiden een top omzet. Veel Purmerenders denken nog met weemoed terug en voor wie de sfeer van weleer nog even wil opsnuiven, plaatsen we een filmpje (met dank aan Piet Bakker, redacteur De Orkaan).  

Veel mensen kregen op derde pinksterdag vrijaf of moesten een verplichte snipperdag nemen. In de hele Zaanstreek lag het werk stil en vele Zaankanters kwamen op de fiets naar Purmerend. De fietsenstalling aan de Neckerdijk stond al vroeg mudjevol en bewoners van de Hazepolder hadden een slimme manier gevonden om wat bij te verdienen. Fietsen stallen voor een dubbeltje. Eerst werden de voortuinen van de Thorbeckekade vol gezet en daarna werden de rijwielen via de hoekhuizen doorvervoerd naar de achtertuinen van de Hugo de Grootstraat. Van bonnen of registratie was geen sprake, bij terugkomst moest je zelf je fiets aanwijzen. Fietsen die de volgende ochtend nog niet waren opgehaald werden langs de Ganzesloot (later het fietspad) gezet.

Op de vuist
Voor Purmerenders was het ook spektakel. Naast koffie stroomde de biertap in de horecagelegenheden op vol vermogen. Om excessen te voorkomen en de uitbaters de kans te geven om schoon te maken, werden de kroegen rond 13.00 uur gesloten. Dat ging niet altijd zonder slag of stoot en regelmatig gingen klanten die het niet eens waren met het ‘uitzetbeleid’ met elkaar op de vuist. Nieuwsgierige Purmerenders hadden dan als toeschouwers de beste plekken bij de Koemarkt al ingenomen. Ook de jeugd kwam tijdens de middagpauze een kijkje nemen en arriveerden daardoor steevast te laat terug op school.

Beneveld
Het bokkie kopen was eigenlijk meer een excuus om Pinksterdrie te bezoeken en uiteindelijk liepen er vaak bokkies rond waarvan de nieuwe eigenaar niet meer wist dat hij er een gekocht had. Voor een aantal Zaankanters was de terugtocht een hele opgave en zij kozen ervoor om langs de Provinciale weg eerst de roes uit te slapen. De volgende ochtend vond de jeugd daar de achtergelaten bokkies. Sommige balorige en benevelde bezoekers van het Heerenlogement kozen voor een verfrissende plons bij het pontje in het Noordhollandsch Kanaal.

Egon Blaes
In de film zijn mensen met bokkies te zien, handelaren die koeien verkopen, stofjassen, petten en hoeden, dikke sigaren, bankbiljetten die van eigenaar verwisselen, koeien die gemolken worden, geiten, varkens, kalveren, de klompenhandel en een draaiorgel. De tocht naar Purmerend werd vastgelegd op 8mm film en gedigitaliseerd door De Orkaan. De beelden zijn gemaakt door Egon Blaes (1918-2007), schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker.  

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *