Ervaringen van vrijwilliger Ogen en Oren

15/07/2016

20160706_195954In de wijkkrant van juli en op onze website heeft u kunnen lezen over het project Ogen en Oren in Weidevenne dat in juni is gestart. Dit begon met proeflopen met de ervaren Ogen en Orenlopers in Purmer-Noord, Sandra en Ed. Op 7 juli gingen de vrijwilligers van Ogen en Oren Weidevenne voor de eerste keer zelf op pad. Een van onze redactieleden, Jannie van der Ploeg, heeft zich aangesloten bij Ogen en Oren en vertelt u graag over haar eerste ervaringen.

Eerste wandeling

We gebruiken de Ogen en Oren WhatsApp groep om af te spreken met Maarten, die we om 20.00 uur ontmoeten bij Columbuzz tegenover winkelcentrum Weidevenne. Onderweg komen we een paar bekenden tegen, die over het project Ogen en Oren wat lacherig doen. Door onze gele hesjes misschien? Maar na onze uitleg zijn ze serieuzer. We besluiten om langs de scholen in kwadrant Azië, Amerika en Afrika te lopen. Dit op verzoek van de wijkagent, omdat daar vandalisme bekend is.

We lopen door de straten naar de Gangeslaan. Onderweg worden we bekeken en onze groet wordt beantwoord. Ook zien we wat rommel op de grond her en der. Volgende keer maar zwerfiestick en afvalzak meenemen?

Bij OBS de Koempoelan is het een drukte van belang om 20.15 uur. Voetballende en rondhangende jeugd boven de 10 jaar. In gesprek met een groepje meisjes en jongens geven we uitleg over Ogen en Oren. Een jongen meldt: “Er zat net een meisje op het dak, dat mag niet, want het is een zacht dak.” We lopen er even langs, maar er is niemand te zien. Bovenop een plastic container zien we een jongen zitten en als Maarten een grapje maakt, komt hij er meteen af.

We gaan verder richting Brede School De Kraal aan de Zambezilaan. Ook bij Brede School De Kraal spelen veel kinderen. Een groepje voetballende jongens onderbreekt hun spel. Ik zie dat één van hen verbaasd naar ons kijkt. Er ontstaat een gesprek. “Ik heb jullie hier nog nooit gezien”, is het commentaar van de jongen. Na mijn uitleg over Ogen en Oren stellen de jongens de vraag: “Als ik zie dat er wordt ingebroken, kan ik het tegen u zeggen als u hier rondloopt?” Ik zeg: “Ja, of meteen 112 bellen.” Ze bedanken mij keurig voor de uitleg en we lopen weer verder.

We vervolgen de wandeling naar OBS De Nieuwe Wereld (DNW) aan de Yellowstone, onderweg een kort praatje aanknopend met de mensen die op straat zijn. Op het plein van DNW is niemand meer om 21.00 uur. Wel ligt er opvallend veel afval op het plein: lege chipszakken en ander afval. Een zwerfiestick is echt geen slecht idee. Na anderhalf uur lopen hangen we onze gele hesjes aan de kapstok. Tot de volgende Ogen en Orenwandeling door de wijk.

Tweede wandeling20160714_213249

Op 14 juli, weer met Rick en Maarten. Het is een mooie avond met een zonnetje en een beetje wind. We starten dit keer om 20.30 uur vanaf de afgesproken plek. Op het Gaudibankje tegenover winkelcentrum Weidevenne zien we een aantal Pokémonspelers en na een praatje vertrekken we voor onze wandeling door de wijk. Op mijn vraag aan twee jongens op de fiets wordt bevestigend geantwoord: “Ja, wij spelen ook Pokémon.”

We lopen weer richting Gangeslaan en dit keer slaan we linksaf en lopen door Java, Sulawesistraat en de Gordel van Smaragd. Dit is het oudste deel ven Weidevenne. Het is opvallend rustig, bijna uitgestorven. Er zijn geen mensen op straat, geen spelende kinderen.

Op de Kanaalweg maken we een praatje met sportvissers onder grote groene visparaplu’s. Na uitleg over Ogen en Oren, wijzen ze ons een plek onder de spoorbrug waar veel afval ligt. Met een foto op de BuitenBeterapp melden we dit aan de gemeente. We vervolgen onze weg richting tuindorp in kwadrant Europa. In tuindorp hebben de straten namen die eindigen op park, bijvoorbeeld Villa Borghesepark, Retiropark, Hydepark en Vondelpark. Opvallend en leuk is dat we gegroet worden door veel wijkbewoners.

Een verlaten sofa, die al een week op het trottoir staat, melden we ook via de Buitenbeterapp aan de gemeente. Een meneer in een voortuin vraagt of wij van buurtpreventie zijn. Hij krijgt een stukje uitleg en een folder van het Ogen en Orenproject met de toevoeging dat vrijwilligers nog nodig en welkom zijn. We gaan verder langs de Algarve, waar we de nieuwste wijkkrant uit het gemeenteplantsoen raapten. Daar hoort hij natuurlijk niet.

Dan verlaten we kwadrant Europa en steken, via de opgebroken fietstunnel, over naar kwadrant Amerika. Via de Trinidadstraat, Barbarosstraat langs het hondenuitlaatlaantje achter de Bisonstraat naar Yellowstone gaan we weer naar ons startpunt. Er zijn niet veel mensen meer op straat, het is inmiddels 21.30 uur en naast een enkeling die zijn hond uitlaat is het rustig. Na ruim een uur lopen kunnen de gele hesjes weer uit. Tot de volgende keer!

Meer foto’s van de wandelingen vindt u in het webalbum.

Door: Jannie van der Ploeg (redactielid én vrijwilliger Ogen en Oren)

Camera in beeld

Tijdens de wandeling op 7 juli zagen we een huis dat was beveiligd met camera’s. Voor Maarten de aanleiding om informatie te delen over het gebruik van camera’s voor het houden van toezicht en beveiliging van panden en goederen. De politie maakt in haar dagelijks werk veel gebruik van deze camerabeelden. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Meer informatie vindt u op de website van de politie.

 

Ook vrijwilliger worden? 

Wilt u meedoen met oren- en ogenproject in Weidevenne of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Frank Reijn: freijn@gmail.com

Voor verdere informatie: www.ogenenoren.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *