Erica Terpstra na ruim halve eeuw terug in Purmerend

09/03/2019

Steenwerpen 1962. Foto: Harry Pot, Nationaal Archief

Onlangs was Erica Terpstra te gast bij Het Leesteken om te vertellen over haar boek ‘Een knipoog naar de Boeddha’. De belangstelling was groot en mensen stonden in de rij voor een handtekening of om op de foto te gaan. Het was echter niet de eerste keer dat Erica Purmerend bezocht en veel Purmerenders haar in levende lijve wilden zien en met haar op de foto wilden. Tijdens de Nazomerfeesten in 1962 kwamenhonderden Purmerenders naar de Kaasmarkt en zagen hoe de dames van de Nationale zwemploeg de Purmerendse steenwerpers inmaakten.

In 1962 maakte Erika Terpstra deel uit van de Nederlandse dameszwemploeg die bij de Europese kampioenschappen in Leipzig (Oost Duitsland) een gouden medaille behaalden op de 4 x 100 meter vrije slag. Erica zorgde daar voor complete paniek toen ze, nog voor de andere ploegen waren gefinisht, pardoes en enthousiast als altijd, in het water sprong. Diskwalificatie bleef gelukkig uit.

Erica Terpstra 1964. Foto: Joop van Bilsen, Nationaal Archief.

Strijd en Krachtig
Ook in Purmerend werden de verrichtingen van de zwemploeg via radio en (zwart-wit) tv gevolgd. De bekende organisator Cor Wouda  bedacht samen met de steenwerpers een stunt om de zwemploeg tijdens de Nazomerfeesten naar Purmerend te halen voor een wedstrijd. In samenwerking met oud-Purmerender en vader van Ada en Gretta Kok lukte dat en op donderdag 13 september kwamen de zwemsters Ria van Velsen, Kleny Bimolt, Cocky Gastelaars, Adrie Lasterie, Tineke Lagerberg, Ada Kok, Gretta Kok, Jopie Troost, Erica Terpstra en trainster Wil van Breukelen per Volkswagenbusje aan op het Tramplein. Na een welkomstwoord door voorzitter Koeleman ging het in Dafjes, voorafgegaan door tamboerkorps Strijd en Krachtig en geëscorteerd door leden van de Wilgenhoekse Zwem- en Poloclub, richting strijdtoneel, de Kaasmarkt.

Geheime opstelling
Onder grote belangstelling opende burgemeester mr. Kooiman de wedstrijd met een loepzuivere treffer, waarna Koeleman de tot dat moment geheime opstelling van de steenwerpersploeg bekend maakte en uitleg gaf over het spel en de regels. De senioren, die kort daarvoor nog een leuke prijs in de Staatsloterij hadden gewonnen, traden aan in de sterkste opstelling met C. Leegwater (88), Jb. Nat (86), C. Schot (82), P. Brouwer (82), C. van Westen ( 82), C. Koeleman (80), A. Spaans (78), J. Visser ( 76), J. Boom (76), P. Kramer (75), J. Klarenberg (73), A. vd Berg (72), N. Stam (70), en J. Hottettot (68). Of de senioren nog last hadden van de feestelijkheden rond de Staatsloterij, de felle tv- lampen, de massale publieke belangstelling of onder de indruk waren van de sportieve dames is nooit duidelijk geworden, maar de nationale dameszwemploeg wist de Purmerendse steenwerpers op eigen terrein met 60 tegen 45 punten te verslaan.  De volgende dag werd het evenement uitgezonden in het NTS Journaal.

Tijdens haar bezoek aan Het Leesteken ontmoetten Erica en Cor Wouda elkaar weer, op steenworpafstand van de plek waar de legendarische wedstrijd ruim een halve eeuw geleden werd gespeeld. Beiden herinnerden het zich als de dag van gisteren.  

2019. Erica Terpstra terug in Purmerend

1 comment

  1. jochem van der berg schreef:

    dan heeft niet geknikkerd met mijn opa C. Leegwater (88)
    maar wel haar steentje bijgedragen aan een mooie dag.
    dacht zelf altijd dat opa C. Leegwater eerder overleden was dan 88 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *