Erehaag voor Jan Dekkers

07/09/2020

Vrijdag 4 september werd Jan Dekkers naar zijn laatste rustplaats op het R.K. Kerkhof aan de Overweersepolderdijk gebracht. De kerkdienst in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt was via internet te volgen en in de Peperstraat hingen de vlaggen halfstok. Omdat veel belangstellenden vanwege de huidige beperkingen de kerkdienst niet konden bijwonen, werd een erehaag gevormd op de Overweersepolderdijk. Voorafgegaan door naaste familie werd onder applaus de laatste eer bewezen aan een man, klein van stuk, maar groot voor Purmerend.

Jan Dekkers, bij veel oudere Purmerenders bekend van de smederij op de hoek Hoogstraat/Nieuwstraat, waar op de stoep de paarden werden beslagen en de merkwaardige geur van het branden door het hele centrum te ruiken was. De zolder van de smederij was ingericht als duivenverblijf, een hobby waarmee vele prijzen werden gewonnen. In 1974 ging de oude smederij op slot en werd het pand van Molenaar Expeditie in de Peperstraat ingericht als kachel- en sanitairwinkel.

Geen geraniums
145 jaar nadat grootvader Johannes Hendrikus Dekkers de smederij begon vond Jan het welletjes en ging met pensioen. Dat betekende echter niet ‘achter de geraniums zitten’, want de historie van Purmerend was, naast echtgenote Riet, zijn grote liefde. Vooral het kerkelijke verleden had zijn aandacht. Jan was vele jaren bestuurslid van de Vereniging Historisch Purmerend en benoemd tot erelid. Hij schreef een aantal boeken, waaronder ‘Ik geloof in Purmerend’ en het straatnamenboek van Purmerend. Jan was ook betrokken bij de Stichting Kerkhof Overweersepolderdijk, de Archeologische werkgroep Purmerend, het Waterlandsarchief, het Purmerends Museum en de RK Parochie Sint Nicolaas en Catharina. Op 26 april 2016 kreeg Jan Dekkers door burgemeester Don Bijl de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau opgespeld.

Verdiend
Als Gildegids heeft Jan veel Purmerenders en buitenpoorters de historische plekjes in de stad laten zien, vergezeld van interessante verhalen en anekdotes. Ook andere in de historie van Purmerend geïnteresseerden konden bij hem terecht met vragen. Jan Dekkers, de altijd vriendelijk gids in meerdere vormen voor veel Purmerenders en rotsvast in het geloof. De erehaag was meer dan verdiend.

Peperstraat vlaggen half stok

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *