Elektrisch varen in Weidevenne

21/05/2021

De zomer komt eraan en dat betekent lekker spelen en varen in en op het water. Ook in Weidevenne wordt gezwommen en gevaren, maar in de periode april tot oktober zijn er regelmatig klachten over bootjes die met hoge snelheid en veel lawaai door de wijk en het groengebied gaan. Handhaven op snelheid is voor de gemeentelijke handhavers niet mogelijk en de politie heeft onvoldoende capaciteit om hierop toe te zien. De oplossing wordt gezien in harmonisering van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die vanwege de fusie met de gemeente Beemster wordt aangepast.

In een raadsvoorstel van het college aan de gemeenteraad wordt onder andere voorgesteld om over te gaan tot vaststelling van de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening Purmerend 2021. In deze nieuwe verordening wordt het verboden in de wateren in beheer bij de gemeente sneller te varen dan 6 km per uur. Het wordt ook verboden om in door het college aangewezen wateren binnen de gemeente te varen met een motorboot, waaronder ook begrepen worden vaartuigen met een buitenboordmotor en jetski’s. Het verbod geldt voor alle boten, ongeacht de aandrijving. Het is wel toegestaan om in deze wateren te varen met fluisterboten en boten welke handmatig worden voortbewogen (bijvoorbeeld roeien of peddelen). Reden hiervoor is dat de fluisterboten en handmatig aangedreven boten geen overlast veroorzaken.

Aanwinst
Wijkmanager Michael Lanting ziet het verbod op snelle motorboten wel zitten. “Als wijkmanager vind ik het raadsvoorstel positief. Ik krijg vaak overlastklachten vanuit de wijk over het varen met (snelle) motorboten. Het veroorzaakt schades aan oevers en privé eigendommen. Daarbij verstoort het hard varen de ecologie in een prachtige, natuurlijke wijk. Vanuit mijn rol zie ik het als een aanwinst om sommige wateren aan te wijzen als fluisterboot gebied.”

Verademing
Ook een bewoner zegt blij te zijn met de aanpassing: “De overlast bestaat vooral door geluid, maar ook de schoeiingen en vlonders die in het water liggen gaan stuk door de golfslag. Daarnaast liggen er nesten in het water van zwanen, meerkoeten en eenden die vernield worden door de golfslag. Als er kinderen gezellig zwemmen, met een rubberbootje varen of aan het suppen zijn, hou je je hart vast als zo’n snelle boot de hoek om komt scheuren. Als er een bootje met elektrische motor langskomt is dat een verademing!”

 

2 comments

  1. Enid Moons schreef:

    Ik herken veel van deze bezwaren. Het jammere is dat de goeden onder de kwaden moeten lijden. Er wordt gewoon niet gehandhaafd. Dat schijnt niet te kunnen?
    Als je regels opstelt (vorig jaar ontvangen) dan moet je er iets mee doen als mensen zich hier niet aan houden. Ik heb hier nog nooit handhavers gezien.
    Het zijn ook altijd dezelfde gasten die te hard varen. Ik woon in de baaien buurt en kan ze zo aanwijzen. Nu wordt dit probleem bij ons bewoners van in dit geval de baaienbuurt neergelegd. Wat is hier door de gemeente of het waterschap aan gedaan? Wat te doen met de boten die de bewoners hebben? Moeten zij die nu hedwongen gaan verkopen?

  2. Martijn de Graas schreef:

    Jammer wanbeleid van de gemeente wederom.Die gasten die hard varen zijn altijd dezelfde.Heb de namen en adressen op een briefje.Bekeur ze eens.Handhaving faalt en faalt.Ga hier dan ook het bekende de Graas stokje voor steken.Mijn buitenboord motor is niks meer waard.Compenseerd de gemeente mijn te maken kosten voor een andere motor?.Morgen even bellen met mijn advocaat. Kijken wat er hier tegen gedaan kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *