Eerste Nieuwjaarsduik Purmerend

03/01/2019

Op Nieuwjaarsdag liggen nog veel Purmerenders op de bank uit te buiken van de vorige avond of gaan na de koffie een rondje frisse lucht happen. Anderen spoeden zich naar de bekende boulevards, grootwinkelbedrijven of gaan op familiebezoek om weer voor een heel jaar de beste wensen over te brengen en ze van de inmiddels hard geworden oliebollen te verlossen. Er zijn echter mensen, zoals Edt Groot, Marjan Buijse en Bas Bekking die het nieuwe jaar op een geheel eigen wijze beginnen: een duik in ijskoud water.

Een groepje fanatiekelingen verzamelden zich op de eerste ochtend van het nieuwe jaar op de Kanaalkade voor een rondje zwemmen in het Noordhollandsch Kanaal. Aangemoedigd door fans, familieleden en belangstellenden, die overigens lekker warm aangekleed waren, werd eerst de watertemperatuur gemeten, en die bleek 7 graden te zijn. Angstig dicht bij het vriespunt. Na elkaar moed te hebben ingepraat gingen de kleren uit en lieten de bikkels zich in het ijskoude water zakken. Onder luid applaus zwommen ze een ingekorte route over de Kom en klommen half verstijft weer op de kant. Snel schoten ze in de warme kleding en ontvingen felicitaties van de niet zwemmers. Iedereen was vol bewondering, maar zachtjes werd hier en daar gemompeld dat ‘normale mensen’ zoiets niet doen.

Koude douche
Edt Groot draait er echter zijn hand niet voor om. Hij zwemt wekelijks met een club buitenzwemmers uit Lelystad een rondje in het Markermeer. Zomer en winter. Edt: “Het is leuk, gezond en het geeft een enorme kick.” Marjan Buijse voelt zich er ook goed bij want ze neemt vrijwel elke dag een koude douche en, zegt ze, “dat is praktisch hetzelfde als een duik in koud water.” Een aantal zwemmers heeft verleden jaar getraind om een deel mee te kunnen zwemmen met Maarten van der Weijden tijdens zijn Elfstedentocht, maar dat kon helaas niet doorgaan vanwege vervuild water.

De eerste Nieuwjaarsduik in Purmerend zit er op en de deelnemers hopen dat volgend jaar zich meer liefhebbers melden.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

2 comments

  1. Ed groot schreef:

    Kleine correctie op het verhaal, ik zwem af en toe mee met buiten zwem club Lelystad en zij zwemmen minimaal 1x per week het hele jaar door buiten. Zomers zwem ik met mijn vrouw 2x per week hier in de ringvaart. Groetjes edt.

  2. Joke Scholte schreef:

    Bikkels en duikhelden zijn het 👍🏻👌💕! Dikke zoen van de Buitenzwemmers Lelystad 😃

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *