Eerste exemplaren Jubileumboek VHP overhandigd

23/06/2021

Gerard Schotsman, voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend, verwelkomde dinsdagmiddag de gasten in de raadzaal voor de overhandiging van het boek Waar woon je? Purmerend 1945–2020. Vanwege coronamaatregelen kon een beperkt aantal mensen de uitreiking bijwonen, maar dat maakte de gebeurtenis niet minder feestelijk. Schotsman, zelf geen geboren Purmerender, maar zijn ‘roots’ liggen in de Hazepolder, dus daar doen we niet moeilijk over, heeft de stad wel zien groeien van ‘stadje naar gigantische stad en daar gaat het boek over’. Gerard: “Geschiedenis is de basis van de toekomst.”

Helaas vielen alle plannen voor een feestelijke viering van het 50-jarig jubileum van de vereniging  vanwege de pandemie in het water, maar uiteindelijk is er dan het boek. De voorzitter dankte de sponsoren, zonder wie het niet mogelijk zou zijn geweest een dergelijk mooi boek uit te geven en overhandigde de eerste exemplaren aan burgemeester Don Bijl en wethouder Eveline Tijmstra.

Alle Purmerenders
Voor Wouter van Waardt, eindredacteur, was het opgelucht ademhalen na het vele werk door veel mensen. Zijn dank ging uit naar de schrijvers, uitgever en VHP voor het ‘groen licht’ nadat het eerste idee op tafel was gekomen en de enthousiaste medewerking. Van Waardt: “Het is een boek voor alle Purmerenders.”

Cadeau
Wethouder Eveline Tijmstra bestempelde de samenwerking met de VHP als ’een feestje’, zoals de historische foto’s op het oude hotel restaurant Bellevue aan het Tramplein en de hulp bij vlogjes. Als dank overhandigde ze voorzitter Schotsman een pakket snoep, waarin een bus Oud Hollandse snoepjes ‘omdat die met de tijd zijn meegegaan en iedereen er nog van geniet, zo zie ik de vereniging ook’. Een reep chocolade ‘omdat die een verhaal vertelt’ en een  pak Plateelkoekjes als symbool voor de vrijwillige ambassadeurs. Tot slot een doosje Merci als bedankje.

Van en voor de mensen
Burgemeester Don Bijl dankte alle medewerkers voor het prachtige boek. “Het is geen opsomming van feiten, maar het zijn verhalen uit de stad. De stad is van en voor de mensen.” De burgemeester herinnerde aan de stormachtige groei die de stad heeft doorgemaakt en hoe volop werd gebouwd. “Veel Amsterdammers hebben hier een prachtig paleisje gevonden.” De bebouwing van de Purmer werd ook aangehaald evenals een ooit gemaakt plan om heel Waterland te bebouwen.

Rondtoer
Als besluit van de feestelijke gebeurtenis nam Piet Hein Debets de aanwezigen mee op een rondtoer door (bijna) alle wijken van Purmerend. Het werd een geweldige virtuele wandeling, doorspekt met prachtige anekdotes en een verwachtingsvolle blik naar het Sinterklaasgebeuren. Ber de Lange, lid van de VHP sinds de oprichting en bedenker van de naam, kreeg voor zijn vele werk voor de vereniging een exemplaar van het boek aangeboden.

Voorinschrijvers kunnen het boek zaterdag 26 juni afhalen bij het VHP huis aan de Kanaaldijk.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *