Eerste Chinees in Purmerend

24/12/2017

125 jaar geleden had vrijwel geen enkele Purmerender ooit een Chinees in het echt gezien, maar op 15 oktober 1891 was in De Doele de Chinese ‘jongleur-equilibrist’ mr. Ar You in levenden lijve te bewonderen. Entree 49 cent, houders van een kaartje voor dezelfde week te houden paardenrennen hadden vrij toegang. In oktober 1937 liep Purmerend uit voor Okito met zijn ‘Chineese Revue Magique‘ in het Heerenlogement aan de Gouw. Okito had, zoals hij zelf aankondigde, opgetreden voor ‘alle groten der aarde’ waaronder de Sjah van Perzië en zelfs Thomas Alva Edison. Wat bijna niemand wist, was dat Okito officieel Theo Bamberg heette en in Amsterdam geboren was. In 1966, dertig jaar na Okita’s optreden, opende het eerste Chinese restaurant in Purmerend aan de Padjedijk.

Pan meenemen
De voormalige smederij van Hermanus Nordmann heeft vele bestemmingen gehad, zoals een manufacturenzaak, rijwielstalling van Kobes en het koffiehuis van Roelofse. Na Lunchroom Modern opende café De Beurs en daarna café Beatrix. In1966 begon Piet Tichelaar er Chinees restaurant Poelang onder leiding van Chef-kok Lou Bing. Het menu was eenvoudig, nasi of bami, en het werd geserveerd voor een rijksdaalder (iets meer dan een euro). Afhalen kon ook, maar dan wel zelf een pan meenemen, anders ging de maaltijd koud in een plastic zak. Purmerenders hadden natuurlijk snel in de gaten dat de pan gewoon helemaal werd vol geschept en kwamen met de grootste pan die in huis te vinden was. Vooral op zondagmiddag, voor het begin van Studio Sport, zat de wachtruimte vol met mannen, geduldig wachtend tot de ingeleverde soeppan of melkkoker tot de rand gevuld uit de keuken kwam. “Sambal bij?” bestond nog niet en kroepoek was onbekend.

Al snel stond ook de vreemdelingenpolitie op de stoep. Niet voor een portie nasi, maar voor de verblijfsvergunning van de chef kok. In 1968 ging de zaak over naar Man Foh Hing onder de naam Shanghai. Daarna volgden Tin King, Lin Wah, King Long, Happy Garden en Rose Garden. De laatste had als primeur voor Purmerend ‘Mongolian gerechten’ op het menu staan. In Mongolië waarschijnlijk erg lekker, maar Purmerenders lieten het links liggen. Het was ook de laatste Chinees, want in 1982 werd het Grieks restaurant Mykonos.

Vlammend Kerstdiner
Op 27 december 1999 hadden de gasten van Mykonos tijdens het kerstdiner net het voorgerecht achter de kiezen en verwachtten elk moment vlammende vleesspiezen op tafel, begeleid door een buikdanseres, maar in plaats daarvan stormden brandweermannen de zaak binnen met de mededeling “ onmiddellijk naar buiten allemaal.” Buitengekomen bleek de naastgelegen Islamitische slagerij (voorheen Oosterhuis ) in lichterlaaie te staan. Niemand raakte gewond, maar later werd het lichaam van een jonge man gevonden. Twaalf jaar later zijn er nieuwe panden gebouwd, maar een grote pan vol nasi goreng voor een knaak is voorgoed verleden tijd.

Dit artikel is eerder geplaatst in Het Gezinsblad.

 

 

1 comment

  1. Marjan Buihse schreef:

    Wat ontzettend leuk om te lezen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *