Eerste Buurtkoelkast in gebruik genomen

11/11/2021

Onder het motto ‘liever delen dan verspillen’ opende  Wethouder Mario Hegger op woensdagmiddag 10 november de eerste Buurtkoelkast van de stichting SoGoed. Het doel van de Buurtkoelkast is dat mensen in de buurt gekoelde en/of versproducten met elkaar delen. Zo wordt voedselverspilling voorkomen en een ander, die het minder heeft, geholpen. In Purmerend en Beemster zijn inmiddels negen Buurtkastjes te vinden, maar die zijn niet voor gekoelde producten. De Buurtkoelkast is hiervoor wel geschikt en het Infopunt is een ideale plek.

Het principe van de Buurtkoelkast is gebaseerd op de buurtkastjes. In de Buurtkastjes delen buurtbewoners boodschappen met elkaar. Inmiddels staan er al meer dan tachtig van deze kastjes in Nederland en binnenkort worden het er honderd. In Purmerend en Beemster staan negen Buurtkastjes, en nu ook de eerste Buurtkoelkast.

Doelstellingen
René Verhoogt, bedenker en initiatiefnemer van de buurtkastjes in Purmerend is ‘hartstikke blij’ met het plaatsen van de Buurtkoelkast. “Na overleg met wijkmanager Edwin Färber ging het allemaal erg snel en inmiddels is er ook interesse uit andere plaatsen. Wethouder Mario Hegger ging in op het wijkgebeuren: “Samen met bewoners werken gemeente Purmerend en woningcorporatie Intermaris de komende jaren aan een nieuw Wheermolen-Oost. Er worden woningen gerenoveerd, nieuwe woningen gebouwd en het groen en de straten worden aangepakt. Zo wordt de wijk gezond, gemengd en nog gezelliger. De Buurtkoelkast past prima bij deze doelstellingen van de wijk.” 

Infopunt
Als blije kinderen op Sinterklaasavond pakten Hegger en Verhoogt de grote in cadeaupapier verpakte en met strikken versierde koelast uit en vulden de kast met de eerste door Albert Heijn beschikbaar gestelde koelproducten. De Buurtkoelkast staat vanaf 10 november in het Infopunt Wheermolen in het Makado Winkelcentrum, John F. Kennedyplein.

Andere wijken
De koelkast is ter beschikking gesteld door Witgoed specialist Waterland in Purmerend en de plek door Gemeente Purmerend en Intermaris. Samen met enkele andere initiatiefnemers zijn in het Infopunt dagelijks medewerkers aanwezig om bewoners te voorzien van informatie. De eerste Buurtkoelkast staat nu in Wheermolen, maar ook in andere wijken zou het een prima voorziening zijn. Meer informatie over buurtkastjes is te vinden op www.stichtingsogoed.nl/contact.

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *