Eerste bomen op Kop West

29/01/2020

Fotograaf-redacteurweidevener.nl helpt een handje mee

Ruim de helft van de bouw op Kop West is gereed en bewoond. De meeste bouwwegen zijn inmiddels bestraat, er is een speeltuintje, er zijn ondergronds afvalvoorzieningen, de straatverlichting brandt en de bebording hangt. Nieuwe bewoners zijn druk in de weer met inrichten en het begint nu, ondanks de bouwkranen en bouwvakkers, echt op een bewoonde wijk te lijken.

Hier en daar worden tuintjes aangelegd met vooral planten en coniferen, maar de geveltuintjes zijn voor het grootste deel nog leeg. Ook openbaar groen ontbrak nog, maar op 29 januari is begonnen met het planten van de eerste bomen.

Chris en Walther van Ballast Nederland zijn aan de slag gegaan met het planten van ongeveer veertig bomen rond Mont Saint Michel, appartementencomplex Le Chateau en Voorbuurt. Het wordt een mengeling van verschillende soorten bomen, waaronder de Sorbus dodong. Een boom met herfstkleur en grote trossen bessen. De hoogte na plm. tien jaar is zes meter. De beskleur is oranjerood en bloeit in september / oktober. Nederlandse naam: Lijsterbes. Ook worden meerdere soorten magnolia’s (Beverboom) geplant die een rijke bloei geven in het voorjaar.

Walnoten
Bijzonder is de Junghaus regia, of walnotenboom. Hij heeft groen blad en een gele herfstkleur. Produceert noten die rijpen vanaf de tweede helft van september en geschikt zijn voor verse consumptie, maar ook om te bewaren. Hij is na plm. tien jaar tien meter hoog.

In fasen
Omwonenden zijn blij met de aanplant,”Het was een kale bedoening. Er ligt nu een mooie brug en de bomen maken het compleet. Nu alleen de weg na de brug nog bestraten, want dat is een blubberzooi.” De eerste veertig bomen hebben een mooie plek en de rest van Kop West wordt in fasen aangepakt.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *