Een huis op de Bierkade

15/09/2020

Purmerend kent een aantal mooie historische panden en één daarvan is nummer 9 aan de Bierkade. Dit stukje Purmerend was vroeger het middelpunt van de bierhandel, maar na demping van de Weere weggestopt naast een drukke weg. Het pand wordt onttrokken aan het zicht, maar wie wat dichterbij komt, ziet een prachtig huis en veelal rijst de vraag ‘wie heeft daar gewoond?’. Het antwoord op die vraag wordt gegeven door de Purmerendse schrijver en historicus Jack Otsen.

In het voorwoord laat het Comité Open Monumentendag weten: “Het mooie van Open Monumentendag is dat monumenten toegankelijk worden. Het zijn bijzondere panden die we niet willen, kunnen en mogen missen. En het is o zo belangrijk dat deze panden gebruikt worden. Dat er in geleefd wordt en dat het verhaal van het monument verteld en doorgegeven wordt.” 

Leugenaar
In het kader van Open Monumentendag heeft Jack Otsen een beschrijving gemaakt van het pand Bierkade 9. Hij neemt de lezer mee naar de bewoners en geeft een inkijk in het leven en de handel van de bierstekers. Ook de veranderingen aan het pand, waaronder de bouw van de ‘leugenaar’ die het pand zo bijzonder maakt, komen voorbij.

Beperkt
Het is zowel voor Purmerenders als voor buitenpoorters een interessant en zeer leeswaardig boek. Het is te koop in de Museumwinkel aan de Peperstraat voor slechts vijf euro, maar let op, de oplage is beperkt.

Bierkade 9

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

3 comments

 1. Gerrit Band schreef:

  Kan ik dit ook online bestellen?

  1. Piet Jonker schreef:

   Volgens onze informatie niet. Is te koop bij de museumwinkel.

  2. Jan Kramer schreef:

   Laat je broer even naar de winkel gaan, ik ben nu een week in Friesland anders had ik het gekocht voor je. Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *