Een drukke middag in het Purmerends Museum

09/04/2022

Op zaterdag 9 april is het de eerste dag van het Museum weekend en in het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt is het een drukte van belang. Aan het eind van de eerste middag hebben 140 volwassenen en 35 kinderen het museum bekeken en iedereen is enthousiast. De meesten zijn nog nooit in het museum geweest en weten zelfs nauwelijks van het bestaan af. In de keramiekzaal op de begane grond is een bloemenspeurtocht opgezet.

Dankzij de vier aardewerkfabrieken die twaalf jaar lang in Purmerend stonden, heeft het museum een geweldige collectie prachtig gedecoreerde stukken met onder andere beschilderde bloemen. Op deze zaterdagmiddag kan iedereen die dat wil aan de hand van een kaart met veertien afbeeldingen van bloemen de bijbehorende vazen opzoeken. Een aantal bloemen is moeilijk te vinden, maar met wat aanwijzingen van de aanwezige vrijwilligers lukt het de meesten wel om ze allemaal of anders wel een groot aantal van de bloemen te vinden.

Bloemenzaad
Daarna mogen de bezoekers met viltstiften aan het werk op een magnetisch whiteboard. Een tuintje tekenen en die vervolgens met magneetjes tot een bloementuin omtoveren, of een huisje met tuin, alles kan. Enthousiast gaan vooral de kinderen aan het werk en als hun werkstuk af is, krijgen ze als beloning een zakje bloemenzaad mee en mogen op de foto met hun kunstwerk. Ook de volwassenen laten zich zo af en toe overhalen, ook al vinden ze dat ze niet goed genoeg kunnen tekenen, maar dit wordt onmiddellijk tegengesproken door de vrijwilligers, want iedereen kan tenslotte tekenen.

Daarna kan iedereen aan de slag met andere activiteiten in het museum, zoals het bouwen van een Kamishibai-maquetten, het maken van een echte molen en nog veel meer.

Kijk voor alle informatie op de website van het Purmerends Museum.

Klik hier voor meer informatie over de vier plateelfabrieken die in Purmerend gestaan hebben. 

Voor meer foto’s van creatieve bezoekers kijk op het webalbum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.