Door adoptie kindergraf worden kinderen niet vergeten

05/10/2021

De Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat heeft een speciale plek waar kinderen en levenloos geborenen zijn begraven. Ouders gaven hier hun liefste bezit een laatste rustplaats en bezochten regelmatig het graf. Sporadisch komen er nu nog familieleden het graf van het kind bezoeken. Dit jaar is er door de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats een actie gestart, met als doel alle kindergraven op deze intens verdrietige plek te laten adopteren. Zo worden ze niet vergeten. 

Het is niet de enige plek waar jong gestorvene liggen begraven. Ook elders op de begraafplaats zijn kinderen begraven, alleen of in een familiegraf, benoemd op stenen of anoniem met slechts een aantekening in het begraafregister. Ook liggen ze met anderen, soms ook met ouderen, in een algemeen graf als de ouders geen geld hadden voor een eigen plek.    

In kraambed gestorven
Kindersterfte was in de 19e en 20ste eeuw hoog, ook in Purmerend. Veel kinderen stierven tijdens de bevalling en soms haalde de moeder het ook niet. Zo stierf Maartje Vijzelaar-Groot, 39 jaar oud, op 6 januari 1925 tijdens de bevalling in het ziekenhuis in Purmerend. Haar kindje heeft het ook niet gehaald. Hetzelfde lot trof Burgje de Boer, zij stierf 20 juni 1919 in het kraambed. Beide zijn in een graf op het B-veld begraven. Zo zijn er nog meer moeders te vinden die in het kraambed samen met hun kindje zijn overleden.

Adoptieouder
Alex Vallentgoed, vrijwilliger en bestuurslid bij de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats: “Op het kinderveld liggen 18 kinderen helemaal alleen, zonder familie. Een kleine steen geeft hun laatste rustplaats aan. Inmiddels zijn er al een 12-tal graven geadopteerd en krijgen zo extra aandacht van de adoptanten. Een zestal kinderen wachten nog op adoptie. Hoe mooi zou het zijn als voor het eind van dit jaar ook deze laatste zes nog een adoptieouder krijgen.”

De nog te adopteren kinderen zijn:

graf Andries Timmerman

Andries Timmerman, 8 jaar, begraven op 4 juni 1941

Tini Dobber, 6 jaar, begraven op 18 december 1942

Rina Korster, 4 dagen, begraven op 2 mei 1941

Ria Dake, 5 jaar, begraven op 20 februari 1944

Catharina de Jager, 2 jaar, begraven op 2 februari 1945

Peter Boom, 0 dagen, begraven op 6 februari 1945

Op de website
Het adopteren van een graf kost € 25 op jaarbasis. Hiervoor wordt het graf extra onderhouden en krijgt de adoptant, naast de nieuwsbrief, ook de mogelijkheid om zijn naam vermeld te krijgen op de website van de Oude Begraafplaats. Er kunnen verder geen rechten worden ontleend aan deze adoptie, maar met het adopteren van een kindergraf laat de adoptant weten aan de kleine Purmerender te denken. 

Voor meer informatie:
a.vallentgoed@chello.nl  of  www.oudebegraafplaatspurmerend.nl

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

3 comments

 1. Angela Dekker schreef:

  Ik heb ook kindjes geadopteerd, Kees uit het weeshuis en kindje Post. mijn zus en moeder hebben ook beiden een grafje geadopteerd. Deze kinderen verdienen ook aandacht opdat zij niet vergeten worden.
  Dood zijn zij, die vergeten zijn.

 2. Rob Teunissen schreef:

  In de overlijdensakte te Purmerend van 5 februari 1941 staat vermeldt dat een levenloos kind ter wereld is gekomen van het echtpaar Arend Boom, metselaar en Geertruida Dorothea Appel, zonder beroep, beiden wonend te Purmerend.
  In die tijd werd in de overlijdensakte zowel het geslacht, als de naam van het kind niet vermeldt. Het kind, een zoon, heeft op de grafsteen wel een naam gekregen. Het levenloos ter wereld gekomen kind Peter Boom zal daardoor voor altijd uit de vergetelheid zijn onttrokken.

  1. Alex Vallentgoed schreef:

   Hallo Rob, bedankt voor deze toevoeging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *