Doe het lekker zelf

16/09/2011

foto: Piet Jonker

Is er in de wijk overlast van hangjongeren? Wilt u omwonenden weerbaarder maken? Wilt u ze handvatten geven om effectief korte lontjes aan te spreken op hun gedrag? Team Integrale Veiligheid van de gemeente Purmerend organiseert buurtavonden.

Gerard Schotsman, voorzitter van de Kerngroep Weidevenne was uitgenodigd voor de buurtavond/workshop “Omgaan met hangjongeren” in het wijkcentrum de Populier.

De avond werd gegeven door Hans Kaldenbach, directeur van ACTA-Kaldenbach in Zeist. Hij geeft trainingen en lezingen over cultuurverschillen en over ’straatcultuur’/korte lontjes. Zijn motto is:   U kunt de wind niet veranderen. Maar hoe de zeilen staan …… bepaalt uzelf. Buurtbewoners, straathoekwerkers en politieagenten waren naar de Populier gekomen. Het werd een avond met verrassingen.

Rollenspel

Gerard: ” Het programma bestond uit onderwerpen zoals: Wat doe je als jongeren rotzooi maken…, je tuin vernielen…., fikkie stoken…, stenen gooien…., de halve nacht lawaai maken…. ” Tijdens de avond werden een aantal situaties nagespeeld met behulp van een acteur en de aanwezigen zelf. Een rollenspel was bijvoorbeeld van een groepje jongeren die blikjes, flesjes en papier op de grond gooien.

Persoon 1: Hé, wat doe je nou? Ben je helemaal bedonderd! Raap dat op en gooi het in die prullenbak Reactie: doe het lekker zelf.

Persoon 2: Gaat alles zelf opruimen. Reactie: er wordt nog meer op de grond gegooid.

Persoon 3: Hoi jongens, mag ik even bij jullie komen zitten? Maakt een praatje. Leuke plek hé? Ik zie dat je spullen op de grond gooit, daar zit glas bij. Ben je niet bang dat als hier morgen kinderen spelen dat ze zich bezeren? Reactie: ja, zou kunnen. Persoon 3: Misschien wel handiger als je het opruimt voor je weg gaat.

Handen thuis

Hans Kaldenbach: ” Als je meespeelt, en je vraagt hulp krijg je vaker medewerking. Er ontstaat een bespreekbare situatie, geef ze een keuze. Als je ze gaat tegenwerken, zetten ze hun hakken in het zand en kan je het schudden. Een andere tip is om nooit lichamelijk contact maken. Dus niet je hand op een schouder leggen of zoiets. Dat wordt uitgelegd als agressief gedrag. Als je wilt dat ze iets doen maak ze dan deelgenoot van je probleem en vraag of ze je willen helpen. Behandel ze als gewone mensen en maak een praatje als dat zo uitkomt.”

Volgende buurtavond

Gerard:” Het was een verrassende avond. Vanuit de jongerenkant weet acteur Ramon de toehoorders te boeien en uit te leggen waarom ze zo denken. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat je op die manier dit kan oplossen. Kortom heel nuttig. Ik kan het dan ook iedereen aanraden.” Aan het eind van de avond ontving iedereen een pocketboekje van Hans Kaldenbach: Hangjongeren, 99 tips voor buurtbewoners en voorbijgangers.

De volgende cursusavond  is op 23 september in de Trekschuit in het Leeghwaterpark.

Iedereen die geïnteresseerd is, of te maken heeft met het onderwerp “hangjongeren” is welkom. Als bewoners uit Weidevenne deze avond willen bijwonen maar helaas op 23 september verhindert zijn, zal de kerngroep Weidevenne proberen om de workshop op een andere datum in Weidevenne te organiseren. U kunt zich hiervoor opgeven bij de kerngroep Weidevenne, telefoon 0299 434566 of stuur een mailtje naar : redactie@weidevenner.nl met vermelding van uw naam en telefoonnummer.

Voor meer informatie over dit onderwerp kijk op www.hanskaldenbach.nl.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *