Dodenherdenking 4 mei 2022

25/04/2022

Kranslegging 2021.

Dit jaar wordt in Purmerend, Beemster en Purmer weer stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien. Vanaf de Kaasmarkt in Purmerend vertrekt de herdenkingstocht naar het monument voor de drie gefusilleerde verzetstrijders Klaas de Graaf, Jacob Schipper en Antonie Breetveld aan de Jaagweg en na de kranslegging keert de stoet via dezelfde route terug naar de Kaasmarkt. Bij de plaquette aan het oude stadhuis worden bloemen en kransen gelegd.

Het programma in Purmerend:

18.50 uur: Vertrek Herdenkingstocht vanaf de Kaasmarkt

19.20 uur: Aankomst bij monument aan Jaagweg, Leggen bloemen/kransen.

19.40 uur: Aankomst op de Kaasmarkt. Leggen bloemen/kransen

19.59 uur: Trompettist blaast Taptoe

20.00 uur: Twee minuten stilte

20.02 uur: Het Koperensemble van het Stedelijk Orkest blaast Het Wilhelmus.

20.05 uur: Toespraak burgemeester Don Bijl

20.10 uur: Toespraak voorzitter 4-5 mei comité Purmerend, de heer Dick Blokker

Aansluitend is er een gratis toegankelijke herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk. aan de Kaasmarkt.

Nicolaaskerk
Inleidend orgelspel door Peter van Voorst en opening door Dick Wijers, bestuurslid van het 4-5 mei comité Purmerend..Het concert wordt deze keer verzorgd door het Stedelijk orkest met solisten. Orgelspel door Peter van Voorst.
Na afloop wordt een kopje koffie/thee aangeboden.

Lutherse Kerk
Voorafgaand aan de Herdenkingstocht houd het Beraad van Kerken een interkerkelijk avondgebed in de Lutherse kerk met als thema ‘Verlangen naar vrede.’ In deze bijeenkomst worden korte teksten gelezen, er worden meditatieve liederen uit Taizé gezongen, er klinkt solozang en verstillende instrumentale muziek. Voorganger is Helmine Pronk. Muzikale medewerking verlenen Elly Linger (piano) en Mirjam Ganseman (zang en altblokfluit).

Purmer en Beemster
De herdenkingsdienst in De Purmer start om 19.45 uur bij de Purmerkerk. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door wethouder Harry Rotgans. De herdenking in de Beemster zal plaatsvinden op ‘’t Landje’, hoek Rijperweg/Middenweg. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door wethouder Coen Lageveen.

Filmhuis
Het filmhuis (Kerkstraat 11) vertoont om 20.30 uur de film Persian Lessons, toegang is gratis Meer informatie vindt u op www.filmhuispurmerend.nl.

2019.

2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.