Dikste van Weidevenne

31/07/2017

Plataan aan de Nieuwstraat
foto: Piet Jonker

Purmerend was ooit een stad met veel bomen, maar in de Hongerwinter van 1944 werden er meer dan 1400 gekapt. Vanwege de brandstofschaarste en staking van de gaslevering kwamen veel mensen in de kou te zitten. Alles wat van hout was, werd geroofd. Om ziekenhuizen en de centrale keuken van brandstof te voorzien, werd door de gemeente een aantal bomen gekapt, maar al snel gingen burgers ook op pad met zaag en bijl. Langs de Neckerstraat gingen 190 bomen tegen de vlakte en ook de enige boom op de Kaasmarkt bleek niet veilig. Struiken werden ook niet ontzien en zelfs de eiken biels van de schuilkelders bij het spoorstation werden meegenomen voor brandhout.

Plataan vervelt
Aan de Paardenmarkt (Nieuwstraat) werd ook flink gezaagd. Langs de gracht verdwenen 28 bomen, maar op onverklaarbare wijze hebben enkele het overleefd. Daaronder de plataan (Platanus acerifolia) vlakbij de Schapenmarkt die in 1908 is geplant. De boom is prima geschikt voor ons klimaat en kan tot dertig meter hoog groeien. De grote bladeren zorgen voor veel rommel op straat en na de bloesem komen daar de ronde ballen, waar de boom vol mee hangt, bij. Na de zomer laat de schors los van de stam en komen er veel meldingen dat de boom ziek is. Maar dat is gewoon een kwestie van vervellen, het groeit weer netjes aan. Dat de boom zo groot is geworden is ook te danken aan de grote hoeveelheid paardenmest die in de grond is gekomen. Waar nu de parkeerplaatsen zijn stonden vroeger de paarden op de markt te wachten op een nieuwe eigenaar. De boom is nu 4,18 meter in omvang (één meter boven de grond gemeten) en daarmee de dikste in Purmerend.

Dikste van Weidevenne
Ook in Weidevenne zijn veel bomen geplant en de redactie vraagt zich af waar de dikste staat. Heeft u een idee, mail dan naar redactieweidevenner@gmail.com, dan gaat de redactie op pad met fototoestel en meetlint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *